Keramična delavnica: sep. 2013

V septembru 2013 se bo v Ljubljani odvijala keramična delavnica. Delavnica je namenjena vsem Slovencem v zamejstvu in po svetu, ki se ukvarjajo z oblikovanjem in izdelavo glinenih ali keramičnih izdelkov. Vabljeni začetniki kot tudi izkušeni ustvarjalci.

Delavnica bo potekala v Ljubljani, štiri dni, od 9. – 12. septembra 2013.

Izbor tečajnikov bomo opravili skupaj z mentorico Evo Peterson Lenassi, ki ima na področju oblikovanja keramičnih izdelkov bogate izkušnje in ima  v Slovenskem etnografskem muzeju delavnico. Sprejeli bomo predvidoma pet kandidatov. Tečajniki si bodo podrobneje ogledali razstavljene predmete v Slovenskem etnografskem muzeju in tudi tam pridobili znanje in vpogled v slovensko etnografsko dediščino  ter navdih za nadaljnje ustvarjanje.
Kuhanje v glinenih posodah je eden najstarejših in hkrati najbolj naravnih načinov priprave hrane. Slovenska naravna in kulturna dediščina pozna glinene izdelke, katere so predniki uporabljali pri vsakodnevnih kuhinjskih  opravilih. Glina, ki kot material predstavlja živo mater zemljo, je polna zdravilnih snovi in mineralov, ki v času kuhanja prehajajo tudi v hrano. Jedi, ki jih pripravimo v posodah iz gline, pridobijo poseben, zaznaven okus in so kot take za telo uravnotežene. Tovrstne izdelki so sodili v pretekli čas, ko uporabniki drugega niso poznali.  Žal današnji  človek z razvojem znanosti in tehnologije ni nujno  pridobil na kakovosti. Tega smo se začeli  vsi zavedati in uporabljati izdelke iz naravnih materialov  in iz gline, ki so jih v kuhinjah uporabljale naše  babice. Tako lahko slovensko potico spečemo v potičnici vino pa natočimo v majolko. Na strop obesimo glinen lestenec, na steno ali polico pa keramične okraske. Želimo, da tradicionalno slovenski izdelki najdejo pot čez slovenske meje, v svet. Posamezni umetniki in ustvarjalci Slovenci, ki so življenje izbrali v tujini, lahko  to znanje prenesejo v mesta, kjer živijo in jih predstavljali kot slovenski unikat ter tudi na ta način promovirajo Slovenijo, kot bogato zakladnico uporabnih idej, ki imajo svojo zgodbo. Vsi vemo, da je slovenska potica edinstvena kulinarična dobrota v svetu, naši izseljenci pa jo nevede tudi precej dobro promovirajo. Zakaj ne bi tudi izdelek, v katerem jo spečemo?! Še eden element slovenske preteklosti in sedanjosti so božični okraski in jaslice.

SIM bo krila stroške mentorstva, prenočišča, prehrane in materiala. Tečajniki  v Ljubljano pridejo na svoje stroške.  Prijave zbiramo do 20. avgusta 2013. V prijavi napišete nekaj o sebi, pričakovanja glede delavnice in  o svojem dosedanjem  delu.
Pošljete lahko tudi fotografijo dveh svoji izdelkov,  v kolikor ustvarjate.
Prijave pošljete na naslov:
Združenje Slovenska izseljenska matica
p.p 1548
1001 Ljubljana
s pripisom –  Keramična delavnica.

Besedilo: Vesna Vukšinič Zmaić, glavna tajnica

Podobne teme: