Kumer: Zaradi izjemno zahtevnih postopkov bo potrebnih nekaj tednov, da se napaka v NEK-u odpravi

Zaradi ustavitve Nuklearne elektrarne Krško (NEK) ni skrbi za oskrbo Slovenije z elektriko, je dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, ki je pojasnil, da napaka ni tako velika, da bi zahtevala daljši izklop NEK-a iz omrežja.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Krško jedrsko elektrarno (NEK) so prejšnji konec tedna ustavili zaradi puščanja na cevovodu priključnega sistema reaktorja. Vmes so pristojni v NEK-u že ugotovili natančno mesto poškodbe, elektrarna pa bo po napovedih vnovič sinhronizirana z omrežjem v nekaj tednih oz. mesecu dni.

Kumer je po srečanju z evropskim komisarjem za okolje Virginijusom Sinkevičiusom spomnil, da so zaposleni delali ves konec tedna, da so odkrili mesto napake, delovali pa so tudi vsi varnostni mehanizmi, tako da ne zaposleni ne okolica niso bili ogroženi.

K sreči napaka po Kumrovih besedah ni tako velika, da bi zahtevala daljši izklop NEK-a iz omrežja, a zaradi izjemno zahtevnih postopkov bo potrebnih nekaj tednov, da se napaka najprej odpravi, nato pa izpeljejo tudi vsa preverjanja, da vse ustreza izjemno visokim standardom jedrske varnosti. Ti namreč

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav