GZS obžaluje izgubljeno priložnost pri zelenem prehodu industrije

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so prepričani, da bi bil zeleni prehod slovenske industrije danes v glavnem že zaključen, če bi vlada prej izdala uredbo o nadomestilu podjetjem zaradi posrednih stroškov emisij.

Po besedah generalne direktorice GZS-ja Vesne Nahtigal so se v teh letih odrekli več deset milijonom evrov.

Evropska komisija je že pred desetimi leti prepoznala, da trgovanje z izpusti toplogrednih plinov penalizira energetsko intenzivne panoge in zato obstaja nevarnost, da bodo svoje proizvodnje selile v tujino, so poudarili na GZS-ju.

“Slovenija tega ni izkoristila, zato smo se v teh letih odrekli več deset milijonom evrov. S tem so se določena slovenska podjetja znašla v izjemno nezavidljivem položaju v primerjavi s konkurenti v EU-ju in zunaj,” so v sporočilu za javnost povzeli generalno direktorico Nahtigal.

Vlada je uredbo o nadomestilu za kritje posrednih stroškov zaradi stroškov izpustov toplogrednih plinov izdala februarja, ministrstvo za okolje, podnebje in energijo pa je v teh dneh upravičencem za leto 2022 izplačalo 25,7 milijona evrov iz sklada za podnebne spremembe kot nadomestilo energetsko intenzivnim podjetjem,

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav