Nek novembra ponovno v omrežju?

Nek analizira vzrok za puščanje primarnega hladila. Mesto puščanja bodo temeljito pregledali, predvidoma prihodnji teden, potem ko bodo iznesli gorivo iz reaktorja, pa bodo začeli popravljati poškodbo. Nek naj bi znova zagnali v novembru.


Foto: Goran Rovan
Foto: Goran Rovan

Kot je objavila uprava za jedrsko varnost, so puščanje odkrili na zvaru cevovoda za varnostno vbrizgavanje, približno en meter od jedrskega reaktorja. Puščanje primarnega hladila ni dosegalo omejitve, pri kateri je treba zaustaviti elektrarno.

Tesnost primarnega sistema se med obratovanjem elektrarne stalno nadzoruje z različnimi sistemi za detekcijo puščanja, ki so predvsem meritev radioaktivnosti delcev in ozračja v zadrževalnem hramu, meritev ravni tekočine na dnu zbiralnika zadrževalnega hrama in preverjanje dotoka vode iz sistema za uravnavanje volumna. Puščanje so odkrili iz preverjanja dotoka vode iz sistema za uravnavanje volumna.

Čeprav je bila količina puščanja približno štirikrat manjša od obratovalne omejitve, se je osebje elektrarne preventivno odločilo za zaustavitev elektrarne. Vsi drugi parametri (tlak, temperatura, radioaktivnost primarnega hladila

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav