Madžarska OTP Bank podpisala pogodbo o nakupu Nove KBM

Madžarska OTP Bank je podpisala pogodbo o nakupu 100-odstotnega deleža Nove KBM. Tako se bodo karte med največjimi bankami v Sloveniji temeljito premešale. NLB, ki je kraljeval dve desetletji, se bo moral umakniti madžarski banki OTP.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nova KBM je v 80-odstotni lasti ameriškega sklada Apollo in 20-odstotni lasti Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD). Posel naj bi bi končan v drugem četrtletju prihodnjega leta, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Z nakupom Nove KBM bi v Sloveniji nastala največja bančna skupina, večja od NLB-ja. Skupina OTP bi namreč imela z združitvijo Nove KBM in SKB-banke po lanski bilančni vsoti dobrih 29 odstotkov trga. OTP je upravljanje SKB-banke, ki jo je kupila od francoske Societe Generale, ki se je umikala iz regije, prevzela na začetku preteklega leta, zanjo je odštela 323 milijonov evrov.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali pri banki OTP, Nova KBM obvladuje 20,5 odstotka trga v Sloveniji in je druga največja banka v državi. Posel naj bi bil končan v drugem

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav