Vodenje OECD prevzema Mathias Cormann

Položaj generalnega sekretarja Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) bo na sklepni dan virtualnega zasedanja nastopil Mathias Cormann. Posle bo prevzel od Mehičana Angela Gurrie, ki se poslavlja po treh petletnih mandatih.

51-letni Cormann, nekdanji avstralski finančni minister, je bil izbran s tesno večino na marčnem srečanju predstavnikov 37-članske organizacije s sedežem v Parizu. Je prvi generalni sekretar OECD iz azijsko-pacifiške regije, vodenje organizacije pa prevzema sredi ene najhujših gospodarskih kriz.

Cormannovo kandidaturo so kritizirali nasprotniki njegovih stališč glede podnebnih sprememb. Več kot 20 okoljevarstvenih organizacij je namreč opozorilo, da ne bi smel prevzeti položaja v OECD, saj da je v svojih izjavah zanikal podnebne spremembe. Cormann se je odzval, da mora biti ukrepanje proti podnebnim spremembam učinkovito in da zahteva ambiciozen, globalno usklajen pristop.

Cormann je lani ob vložitvi kandidature podnebne spremembe navedel med ključnimi izzivi za organizacijo, mednje pa uvrstil še izobraževanje, veščine in “zmanjšanje razlik pri davčni politiki”.

Med deseterico kandidatov so bili tudi nekdanji namestnik šefa kabineta v Beli hiši Chris Liddell, estonska predsednica Kersti Kaljulaid, dosedanji namestnik Gurrie Ulrik Vestergaard Knudsen in poljski minister za podnebje in okolje

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav