Ministrstvo napovedalo poostren nadzor nad izplačili minimalne plače

Potem ko so zaokrožile informacije, da se nekateri delodajalci izogibajo višjemu izplačilu plač delavcem, ki bi moralo slediti januarskemu zvišanju minimalne plače, so na ministrstvu za delo zaposlene pozvali, naj preverjajo svoje plačilne liste.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot so na ministrstvu spomnili v sporočilu za javnost, bo Inšpektorat RS za delo nadzor opravljal tako pri naključno izbranih delodajalcih kot tudi na podlagi prijav. “Namen poostrenega nadzora je, da s preventivnimi in represivnimi ukrepi dosežemo, da delodajalci pravočasno in v celoti izpolnjujejo svoje obveznosti ter s tem ne kršijo temeljnih pravic delavcev,” so pojasnili.

Inšpektorji bodo po njihovih navedbah posebej pozorni na elemente minimalne plače oziroma na to, ali so dodatki dejansko izvzeti iz minimalne plače, kot to določa zakon.

Delavce opozarjamo na to, da je izplačilo minimalne plače vezano na opravljanje dela za poln delovni čas, torej za izplačilo minimalne plače ne potrebujete delati dodatnih ur. Delavcem tudi svetujemo, da pozorno preverijo, ali so njihovi obračuni plač ustrezni,” so zapisali.

V primeru ugotovljenih kršitev jih napotujejo

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav