Ministrstvo za zdaj opustilo načrte o zvišanju trošarin za alkohol

Po zaključeni javni obravnavi je finančno ministrstvo v vladni postopek dalo predlog novele zakona o trošarinah, s katero naj bi po napovedih iz decembra lani zvišali trošarine na tobak in alkohol.

A poseg v zneske trošarine za alkohol in alkoholne pijače ni več predviden, predvidoma naj bi ga obravnavali v okviru širših davčnih sprememb.

Ministrstvo za finance je osnutek novele zakona o trošarinah dalo v javno obravnavo 21. decembra lani, končala se je 14. januarja. Po predlogu bi se znesek trošarine za alkohol in alkoholne pijače, razen vina, zvišal za 25,7 odstotka, za najbolj razširjene tobačne izdelke, to so cigarete, pa za približno tri odstotke.

Zvišanje trošarin je predlagano tudi za preostale tobačne izdelke, za elektronske cigarete denimo za 1,5-krat, za tobak za segrevanje pa za dobro tretjino. S tem bo obdavčitev za tobak za segrevanje in za elektronske cigarete po navedbah ministrstva bolj primerljiva sosednjim državam. Z novelo naj bi se poleg tega okrepil nadzor na tem področju.

V predlogu novele zakona, ki ga je ministrstvo danes dalo v vladni postopek ter Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav