Ministrstvo zavrača očitke Italije glede balzamičnega kisa

Očitki Italije glede domnevnih kršitev evropske zakonodaje pri geografsko zaščiteni označbi balzamični kis so neutemeljeni, so sporočili s kmetijskega ministrstva. Omenjeni predpis ni v nasprotju s pravom EU-ja, so prepričani.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Iz Italije je na začetku tedna prišla novica, da vlada v Rimu od Evropske komisije zahteva, da proti Sloveniji sproži postopek ugotavljanja kršitev evropske zakonodaje pri geografsko zaščiteni označbi balzamični kis. V Italiji namreč nasprotujejo osnutku slovenskega pravilnika o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline, ki se nanaša tudi na balzamični kis.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so v odzivu za STA pojasnili, da so s potezo Italije seznanjeni samo prek medijev. “Uradno nismo prejeli nobene informacije niti od Italije niti od Evropske komisije,” so zapisali.

Po mnenju ministrstva so očitki Italije neutemeljeni, saj je balzamični kis generično ime, ki je v splošni uporabi in ni v nasprotju z zaščitenimi geografskimi poimenovanji, ki jih je registrirala Italija.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav