Na proslavi v Sarajevu presenetil Jure Franko

V dvorani Franjevačkog međunarodnog studentskog centra Sarajevo se je 8. 2. 2014 ob 18. uri odvila tradicionalna prireditev za Prešernov dan, slovenski kulturni praznik. Navkljub demonstracijam, ki se te dni dogajajo v Sarajevu, smo bili odločni in poskrbeli za izvedbo proslave. Proti pričakovanju je bila dvorana polna do zadnjega kotička. Prireditev je vodila naša članica Dina Maksimić.

 

 

Za svečano otvoritev z Zdravljico je poskrbel naš zbor Camerata Slovenica, sledil je pozdravni govori predsednika SD Cankar, Asima Kulenovića, nadaljeval je Veleposlanik Republike Slovenije v BIH, nj. eks. Iztok Grmek. Naslednji govornik pa je presenetil vse navzoče. Na oder pred mikrofon je stopil Jure Franko, nekdanji smučarski reprezentant in dobitnik srebrne medalje na Zimskih olimpijskih igrah, ki so se pred tridesetimi leti odvijale tukaj v Sarajevu in pozdravil občinstvo, ki se je odzvalo z bučnim aplavzom.

 

 

Nato pa so vajeti v roke prevzeli nastopajoči: glasbeni duet flavta in kitara: Esma Sulejmanagić in Jure Cerkovnik, učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture, pod vodstvom učiteljice Ane Pulko, s Prešernovimi recitacijami in kot zadnji nastopajoči, slovenski igralec in voditelj otroškega kviza Sive male celice, g. Pavle Ravnohrib. Slednji je igral vlogo Prešerna v istoimenskem filmu, njegova kvaliteta je bila pričakovana, posebej pa moramo pohvaliti učence dopolnilnega pouka in učiteljico, ki so pripravili vsebinsko bogat nastop in zahvaliti smučarskemu asu Juretu Franku, ki je v teh turobnih dneh popestril našo proslavo. Po zaključenem uradnem delu je sledilo druženje ob soku in vinu v preddverju dvorane. V trdi temi smo po najkrajši poti odhiteli proti domu, da se ne bi slučajno kje srečali z jeznimi demonstranti na ulici. Prireditev se je odvila ob podpori Zavoda Republike Slovenije za šolstvo in v organizaciji SD Cankar.

 

Besedilo in foto: Samo Čolak

 

Podobne teme: