Na vladi potrdili zakon, ki poenostavlja digitalno delovanje gospodarskih družb

Vlada je sprejela predlog novele zakona o gospodarskih družbah, ki prinaša enostavnejše ustanavljanje podjetij prek spletnih registrskih postopkov, bolj učinkovite čezmejne operacije ter korporativno upravljanje. Potrdili so tudi novi zakon o patentih.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cilj predloga je zagotoviti več digitalnih rešitev za podjetja, vanj pa se v slovenski pravni red prenašata evropski direktivi glede uporabe digitalnih orodij in postopkov na področju prava družb in glede čezmejnih preoblikovanj, združitev in delitev, je povzel minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Predlog bo ob postopkih v fizični obliki omogočil spletno ustanavljanje podjetij in vnašanje sprememb podatkov v sodni register na elektronski način z uporabo spletnih digitalnih orodij. V ta namen bodo do začetka leta 2025 nadgradili orodja sistema SPOT in vzpostavili videokomunikacijski sistem za neposredno varno videopovezavo strank z notarji.

Na portalu SPOT bo zagotovljen dostop do brezplačnih informacij o podjetjih, zlasti glede postopkov spletnega ustanavljanja, identifikacije oseb, pristojbin in pravil v zvezi z imenovanjem v upravni, poslovodni ali nadzorni organ družbe. S

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav