Slovenski BDP na prebivalca osem odstotkov pod povprečjem EU-ja

Bruto domači proizvod na prebivalca, izražen v standardih kupne moči, se je leta 2022 v Evropi gibal od 41 odstotkov pod povprečjem EU-ja do 161 odstotkov nad njim. Najnižji je bil v Bolgariji, najvišji pa v Luksemburgu.

V Sloveniji je bil nekoliko pod povprečjem – znašal je 92 odstotkov povprečja, kar je dve odstotni točki več kot leto prej.

Podatki kažejo na precejšnje razlike med državami članicami EU-ja po višini BDP-ja na prebivalca, so sporočili iz evropskega statističnega urada Eurostat. Najvišje ravni med 27 opazovanimi državami sta leta 2022 dosegala Luksemburg in Irska, ki sta povprečje EU-ja presegala za 161 in 134 odstotkov.

S precejšnjim zaostankom sledijo Danska (36 odstotkov nad povprečjem), Nizozemska (30 odstotkov nad povprečjem), Avstrija (25 odstotkov nad povprečjem), Belgija (21 odstotkov nad povprečjem), Švedska (19 odstotkov nad povprečjem) in Nemčija (17 odstotkov nad povprečjem).

Visoke številke v Luksemburgu so po mnenju statistikov posledica dejstva, da je v državi zaposlenih veliko število tujcev in tako prispevajo k njenemu BDP-ju, niso pa njeni rezidenti in se njihova potrošnja evidentira v nacionalnih računih držav, kjer imajo stalno bivališče. Visoko raven BDP-ja na prebivalca na Irskem pa je

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav