Najnovejše gospodarske napovedi za evrsko območje predvidevajo nekoliko višjo inflacijo

Nadaljnji koraki ECB bodo kot doslej odvisni od aktualnih razmer, je po vnovičnem dvigu obrestnih mer za 0,25 odstotne točke zapisal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. ECB poskuša z dvigi zagotoviti vrnitev inflacije k dveodstotnemu cilju.


Foto: EPA
Foto: EPA

Najnovejše gospodarske napovedi za območje evra predvidevajo nekoliko počasnejšo rast gospodarstva in nekoliko višjo inflacijo, je v izjavi zapisal Vasle. Na podlagi trenutne ocene so s četrtkovim dvigom obrestne mere dosegle ravni, ki bodo po Vasletovem mnenju ob dovolj dolgem ohranjanju pomembno prispevale k vrnitvi inflacije na ciljno raven.

Tudi naše prihodnje odločitve bodo še naprej zagotavljale, da bodo ravni obrestnih mer dovolj restriktivne, kolikor časa bo treba, da se bo inflacija pravočasno vrnila k našemu dveodstotnemu cilju,” je navedel.

Člani sveta Evropske centralne banke ECB so v četrtek obravnavali najnovejše gospodarske napovedi, ki za obdobje 2023–2025 ob upadanju inflacije predvidevajo nekoliko poslabšane obete za gospodarsko rast. Rast BDP-ja bo tako letos zaradi šibke tekoče dinamike, ki se bo nadaljevala tudi v preostanku leta, 0,7-odstotna.

V 2024 in 2025

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav