NAPOVED dogajanja v zamejstvu: od 28.1. do 2.2.2014

Knežji kamen

Danes popoldne, v torek, 28.1.2014 ob 17.30 bo v dvorani Krožka zavarovalnice Generali v Trstu (Trg Duca degli Abruzzi 1, 7. nadstropje) okrogla miza o knjigi »Storia di un´amicizia…« (Zgodba nekega prijateljstva: Mario la Cava in Slavoj Slavik). Sodelovali bodo časnikar Ivo Jevnikar, zgodovinarja prof.dr. Carlo Spartaco Capogreco in Lida Turk ter moderatorka Maura Sacher, prisoten pa bo tudi avtorjev sin Rocco La Cava.

 

Drevi, v torek, 28.1.2014 ob 18.30 bo v Koroškem deželnem arhivu v Celovcu Jože Marketz moderiral predavanji teologa Paula M. Zulehnerja in zgodovinarja Metoda Benetika “Katolicizem v 20. stoletju in pastoralne dejavnosti v Avstriji in Sloveniji”; prireditev  ob 40. obletnici ustanovitve nemško-slovenskega koordinacijskega odbora krške škofije.

 

V sredo, 29.1.2014bodo v Ljubljani podelili odličja in priznanja Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Na predlog celovške SPZ bo Miha Dolinšek prejel Zlati znak Javnega sklada za enkratne izjemno odmevne dosežke v filmskem ustvarjanju, Roman Verdel pa srebrno plaketo za izjemne dosežke v dolgoletnem in uspešnem kulturnem delu. Obema koroškima kulturnima delavcema – mentorjema številnim mladim – iskreno čestitamo za zasluženi priznanji.

V sredo, 29.1.2014 ob 19.30 bodo naši prijatelji iz Gledališke skupine KPD Planina Sele v Kletnem teatru v Vetrinju (Kellertheater Viktring, Stift-Viktring-Straße, 9073 Celovec) zaigrali »Hamleta« Williama Shakespeara v režiji Miha Krištofa. »Gledališko dogajanje dopolnjuejo zdaj mistične, zdaj informativne projekcije. Monika Olip v glavni vlogi vdihne mlademu Hamletu žensko milino, ki dodatno ojači vlogi trdosrčno preračunljivega Klavdija (Miran Kelih) ter od obžalovanja okamnele Gertrude (Angelika Ogris). Kogar pri silnem glasu duha-očeta še ne bo spreletaval srh, se bo predal čustvom najkasneje ob Ofelijini (Anja Oraže) – v živo zapeti – pesmi,« meni Mateja Kert s KKZ. Vstopnina je 10 €, za študente pa 8 €.

 

V četrtek, 30.1.2014 ob 18.00bo v Slovenskem znanstvenem inštitutu na Dunaju (Seilerstätte 2) akademija ob slovenskem kulturnem prazniku in odprtje razstave znamenitega tržaškega slikarja sklikarja Avgusta Černigoja (1898-1985). Pozdravu vodje dunajske SKICE Ane Novak bo sledil slavnostni govor veleposlanica RS – stalne predstavnice pri OZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju mag. Blanke Jamnišek, razstavo bo odprl arhitekt Boris Podrecca, za glasbeni okvir bodo poskrbeli dijaki Gimnazije Frana Miklošiča iz Ljutomera »Mladi Pomurci«, zaključno besedo pred druženjem pa bo imel direktor SZI-D doc.dr. Vincenc Rajšp.

 

V četrtek, 30.1.2014 ob 19.30se bo dunajski “Slovenski Stammtisch” zaradi začasnega zaprtja tradicionalnega gostišča Martinjak tokrat srečal v lokalu »Kotor« na Schubertring 4 v 1. okraju. Predstavitev je na http://www.kotor-cafe-bar.com/index.html.

 

V petek, 31.1.2014 ob 11.00bosta v Okrogli dvorani poslovne stavbe TR-3 v Ljubljani (Trg republike 3) ob Dnevu Inštituta za narodnostna vprašanja dr. Katalin Munda Hirnök in dr. Attila Kovács v besedi in sliki predstavila rezultate projekta »Porabski Slovenci v ´madžarskem gulagu´«.

 

V petek, 31.1.2014 ob 15.00 bodo na sejmu Alpe Adria TIP 2014v dvorani Povodni mož ljubljanskega Gospodarskega razstavišča pod geslom »Mi smo tu« predstavili Slovensko Benečijo.Vse dni sejma (29.1.-1.2.2014) bodo na stojnici št. 22 v dvorani B2, preddverje Marmorne dvorane predstavniki Inštituta za slovensko kulturo iz Špetra (ob prijateljski pomoči projekta (Ne)znano zamejstvo) predstavljali slovensko kulturno – gospodarsko – turistično dogajanje v Terski dolini, Nadiških dolinah in Reziji. Med drugimi bodo predstavili tudi prepoznaven etno-kulinarični menu krajev pod Matajurjem, še posebej svetovno uspešnico – potico gubanco (ki pa je v Sloveniji (še) ni moč najti!?). Benečija bo primerno predstavljena tudi v (sejemski) reviji »Oddih« (priloga Dnevnika). Informacije pri Slavku Mežku, 070 554 232, pkdslovenia@gmail.com.

 

V petek, 31.1.2014 ob 18.30 gostuje pri Miklavžu v Bilčovsu Kulturni zavod KULT iz Ljubljane. Saša Klančnik bo na besedilo in v režiji Tatjane Peršuh predstavila Prešerna za mladino in odrasle”Brez miru“.

Obiskovalce zimskega Bilčovsa naj ponovno opozorimo, da bo razstava ilustracij Jelke Reichmanv dvorani nad Posojilnico Bilčovs na ogled do vključno 14. februarja 2014 med poslovnim časom banke (od ponedeljka do petka med 8.00–12.00 in 14.00–16.30 uro).

 

V petek, 31.1.2014 ob 19.30 prireja Slovensko kulturno središče “Planika” v soorganizaciji občin Trbiž in Kranjska Gora v občinskem kulturnem centru na Trbižu v Kanalski dolini Prešernovo proslavo na Tromeji “Od narečja do knjižnega jezika“. Večer bodo sooblikovali gojenci Glasbene matice – podružnice v Kanalski dolini, Vokalno instrumentalna skupina Triglavski zvonovi, MoPZ Jepa Baško jezero, društvo Tomaž Holmar ter učenci osnovne šole iz Ukev in učenci, ki obiskujejo dejavnosti SKS Planika.

 

V soboto, 1.2.2014 ob 19.00bo v Werkraum Theater v Gradcu (Glacisstr. 61A) ponovitev dvojezične gledališke predstave (v dialogu z vizuali) Franza Blauensteinerja in Rezke Kanzian »Heim-weh-dom-o-tož-je«. Zaradi velikega zanimanja in omejenega števila sedežev je potrebno vstopnice rezervirati na strani. Ponovitve bodo sledile še 15. februarja ter 1. in 15. marca 2014.

V nedeljo, 2.2.2014 od 10. do 11. ure bo Radia Agora ponovno predvajal pogovor z mlado pesnico Vereno Gotthardt iz Celovca. Oddaja je že v spletnem arhivu.

 

V nedeljo, 2.2.2014 ob 11.00 se bodo na pokopališču v Svečah spomnili na Matijo Verdnika-Tomaža in padle partizane; slavnostni govor bo imel tržaško-ljubljanski zgodovinar Boris Gombač, sodelujejo: predsednica ZKP Katja Sturm-Schnabl, predsednica SPD Kočna Alenka Weber ter MoPZ Bilka iz Bilčovsa.

 

V nedeljo, 2.2.2014 ob 14.30bodo v Katoliškem domu prosvete v Tinjah na prireditvi „Kultura povezuje narode« nastopili: otroški in mešani zbor PD Lipa iz Velikovca ter mladinski zbor Danica iz Šentvida v Podjuni; slavnostni govornik bo deželni glavar Peter Kaiser.

 

Na koncu naj za posebej zvedave v pripetku »Progr. KKS 2014.doc« dodam načrt našega klubskega delovanja v letu 2014. Samo na kratko lahko napovem, da bomo knjigo spominov dr. Blaža Reichmana v Ljubljani predstavili zvečer 6.2.2014, v Kočevju 25.2.2014, nato predvidoma še vsaj na Prevaljah in v Mariboru. Vabila sledijo pravočasno.

Koroški večer s plesom v hotelu Slon prireja naš partnerski Klub Korošcev – Ljubljana letos že v soboto, dne 1. marca (in ne 8. marca). Igral bo salonski orkester Ota Vrhovnika (12 saksofonistov).

 

Besedilo: Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja, Ljubljana

Podobne teme: