Ob dnevu rek poklon zelenim hidroelektrarnam, ki ščitijo pred poplavami

Hidroelektrarne na Dravi, Soči in Savi so lani proizvedle 2356 gigavatnih ur električne energije, kar predstavlja oskrbo 526. 000 oziroma 61 odstotkov gospodinjskih odjemalcev, so ob svetovnem dnevu rek sporočili iz HSE-ja.


HE Solkan. Foto: BoBo
HE Solkan. Foto: BoBo

V letošnjem letu so hidroelektrarne skupine Holdinga Slovenske elektrarne HSE od januarja do avgusta proizvedle že 2406 gigavatnih ur električne energije, kar je 61 odstotkov več kot lani v primerljivem obdobju. Po njihovih navedbah na ravni Slovenije HSE proizvede več kot tretjino električne energije iz vode.

“Ob današnjem svetovnem dnevu rek se, ob nedavnih poplavah, poleg pomena vodne energije zavedamo tudi pomena varnosti in zaščite,” so dodali. Kot so pojasnili, hidroenergetske družbe skupine HSE ves čas vzdržujejo energetsko infrastrukturo, tako elektrarne kot brežine rek in kanalov, s čimer zagotavljajo poplavno varnost bližnjih bivalnih, kmetijskih in drugih zemljišč.

“S postavitvijo hidroelektrarn so nastali akumulacijska jezera in pretočni kanali, ohranili smo določene odseke struge rek. Ponekod se je rečni režim spremenil v

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav