OB SMRTI AKAD. DR. JOŽETA TRONTLJA

Svetovni slovenski kongres se v imenu vseh Slovenk in Slovencev, doma in po svetu, z bolečino v srcu in z najglobljimi izrazi hvaležnosti poslavlja od akad. dr. Jožeta Trontlja.

 

Z njegovim odhodom smo Slovenci izgubili velikega človeka, Slovenca in domoljuba. V vlogi znanstvenika in raziskovalca je svoje moči usmerjal na področje nevrofiziologije, medicinske etike in bioetike. Izredno aktiven je bil kot predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, v zadnjem času pa se je zelo zavzeto posvečal projektu umeščanja etičnih vsebin in vrednot v vzgojo ter izobraževanje. Dosegel je ustanovitev Inštituta za preučevanje etike in vrednot ter postal njegov predsednik. Ob tem pa si je še vedno vzel čas za strokovne konference, ki jih pripravlja Svetovni slovenski kongres. Hvaležni smo mu za vsa uvodna predavanja na teh konferencah, kjer je vedno znova izpostavljal pomen etike, ki mora biti vodilo za celotno človeško družbo. V zadnjem letu je kot častni pokrovitelj in uvodni predavatelj na VIII. Konferenci slovenskih znanstvenikov in gospodarstvenikov iz sveta in Slovenije v Ljubljani še posebno močno opozoril na ekološko breme in obsodil sebični pohlep po dobičku, moči in veljavi. Leta 2009 ga je z zlatim redom za zasluge odlikoval predsednik Republike Slovenije za življenjsko delo na področju etike in za uveljavljanje mednarodnega strokovnega ugleda slovenskega zdravstva.

Slovenski narod je z odhodom akad. dr. Jožeta Trontlja utrpel veliko izgubo. Svetovni slovenski kongres se z bolečino v srcu pridružuje vsem žalujočim. 

 

dr. Boris Pleskovič, l.r., predsednik Svetovnega slovenskega kongresa

Podobne teme: