OECD še drugič letos znižal napoved slovenske rasti BDP-ja

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj je napoved letošnje rasti slovenskega BDP-ja znižala s 3,4 na 3,1 odstotka. Na podobnih ravneh, pri 3,0 oz. 3,1 odstotka, naj bi rast ostala tudi v letih 2020 in 2021.


Med glavnimi tveganji za odprto slovensko gospodarstvo analitiki OECD-ja omenjajo morebitne negativne učinke podaljšanega obdobja trgovinskih napetosti v svetu. Foto: Reuters

OECD je že maja napoved letošnje slovenske gospodarske rasti znižal, in sicer s 3,6 na 3,4 odstotka. Je pa takrat napoved za 2020 zvišal z 2,7 na 3,1 odstotka.

V svoji jesenski gospodarski napovedi je organizacija s sedežem v Parizu pričakovanja glede letošnjega gibanja gospodarske dejavnosti v Sloveniji še nekoliko poslabšala, a ostaja z napovedjo o 3,1-odstotni rasti najbolj optimistična med ustanovami, ki so v zadnjem času svoje napovedi že aktualizirale.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj namreč za letos pričakuje 2,8-odstotno rast BDP-ja, Mednarodni denarni sklad 2,9-odstotno, Evropska komisija 2,6-odstotno in Evropska banka za obnovo in razvoj 3,0-odstotno. Banka Slovenije še ni aktualizirala svoje majske napovedi o 3,2-odstotni krepitvi

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav