OECD skrbi pomanjkljiv pregon podkupovanja iz tujine v Sloveniji

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ocenjuje, da je pomanjkljivo preganjanje podkupovanja iz tujine v Sloveniji še vedno skrb vzbujajoče. Skrbijo jih tudi očitki političnega vmešavanja v delo organov pregona.


Foto: AP
Foto: AP

Posebna delovna skupina OECD-ja, ki obravnava podkupovanje, ugotavlja, da v Sloveniji že od leta 1999 noben primer podkupovanja iz tujine ni prišel do sodne obravnave. Vladne agencije z izjemo organov pregona niso zaznale nobenega primera tovrstnega podkupovanja, so še ugotovili.

Skrbijo jih tudi očitki glede političnega vmešavanja v delo organov pregona, predvsem v odnosu do Nacionalnega preiskovalnega urada. Čeprav je bilo več preiskav sproženih na podlagi medijskega poročanja, obstaja resna zaskrbljenost, da okolje medijem v Sloveniji ne omogoča neodvisnega poročanja o obtožbah podkupovanja iz tujine, opozarjajo.

Pozdravljajo zakonski okvir za zaščito žvižgačev

Kot pozitivno so ocenili večje zaznavanje sumov tovrstnih kaznivih dejanj, predvsem na podlagi poročanja medijev. Pozdravili so še močen zakonodajni okvir za zaščito žvižgačev ter spremembe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Sloveniji je podala več priporočil za

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav