Pfizer za 6,7 milijarde dolarjev kupuje kalifornijsko biotehnološko podjetje

Ameriški farmacevt Pfizer namerava kupiti kalifornijsko biotehnološko podjetje Arena Pharmaceuticals. Vrednost posla je 6,7 milijarde dolarjev, so sporočili iz obeh družb.

Pfizer namerava za vsako delnico Arene plačati 100 dolarjev v gotovini, kar je približno še enkrat več od petkovega zaključnega tečaja na borzi.

Družba Arena Pharmaceuticals doslej še ni dala na trg nobenega zdravila, razvija pa številne izdelke s področij gastroenterologije, dermatologije ter bolezni srca in ožilja. Največji napredek je doslej dosegla pri razvoju preparata za zdravljenje ulceroznega kolitisa, kroničnega vnetja sluznice debelega črevesa, ki je v tretji in s tem zadnji fazi kliničnega razvoja.

To je zadnji posel, ki ga je Pfizer letos sklenil z namenom razširitve svoje palete zdravil. Prejšnji mesec je za približno 2,2 milijarde dolarjev kupil podjetje Trillium Therapeutics, ki razvija terapije za zdravljenje krvnega raka.

“Predlagana pridobitev Arene dopolnjuje naše zmogljivosti in strokovno znanje na področju vnetij in imunologije,” je v sporočilu za javnost zapisal izvršni direktor Pfizerja Mike Gladstone.

Posel naj bi bil zaključen v prvi polovici leta 2022.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav