Zaposlitev

Vsak od nas se je že srečal z iskanjem zaposlitve. Vemo, da ni enostavna naloga. Kako pa si zaposlitev v Sloveniji najdejo tujci, migrantje? Verjetno imate kakšnega prijatelja, ki je prišel v Slovenijo ali pa ste sami priseljeni v Slovenijo ter ste si ob odločitvi, da boste živeli v tej naravno in kulturno bogati deželi postavili vprašanje: Kako najti zaposlitev? Mi bodo priznali šolska spričevala, ki sem jih pridobil z izobraževanjem v domovini? Kje lahko dobim informacije o vsem, kar me zanima?

Prvi koraki iskanja zaposlitve
Pri iskanju zaposlitve v Sloveniji se obrnite na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (http://www.ess.gov.si/tujci). Za osnovne informacije in pomoč se lahko obrnete tudi na Kontaktni center ZRSZ, ki deluje na brezplačni telefonski številki 080 2055.

 

Info točka za tujce
Pod okriljem Zavoda za zaposlovanje deluje projekt »Spodbujanje zaposljivosti, izobraževanja in socialnega vključevanja delavcev migrantov in njihovih družin«, v okviru katerega deluje tudi Info točka za tujce, kjer vam bodo prijazni svetovalci pomagali prehoditi prve korake do zaposlitve v Sloveniji. Namen Info točke za tujce je namreč povečanje možnosti zaposlitve, dela ter podjetništva tujih delavcev in njihovih družinskih članov (ZRSZ, 2013).
Prostore ima v Ljubljani, poleg tega pa se izvajajo še mobilne Info točke za tujce po zavodih za zaposlovanje na območju celotne Slovenije. Svetovalci vam bodo podali informacije o možnostih za zaposlitev, o postopkih in potrebni dokumentaciji za pridobitev in izdajo dovoljenj za prebivanje, ter vam pomagali pri administrativnih postopkih urejanja dokumentacije. Naj vas ne skrbi, da vas ne bi razumeli, svetovalci namreč govorijo vse najpogostejše jezike obiskovalcev Info točke, informacije pa imajo pripravljene kar v sedmih jezikih.

Pridobitev delovnega dovoljenja
Tujci iz tretjih držav za delo v Sloveniji potrebujete delovno dovoljenje. Dobite ga tako, da poiščete delodajalaca, ki vas bo zaposlil in za vas pridobil dovoljenje za zaposlitev. To dovoljenje se izdaja za eno leto in se vsako leto podaljšuje. Po 20 mesecih dela pa si boste lahko pridobili osebno delovno dovoljenje, ki velja 3 leta. S tem dovoljenjem se lahko v primeru, da ostanete brez službe, prijavite v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije. Državljani držav članic EU pa imate prost vstop na slovenski trg dela in ne potrebujete delovnega dovoljenja. Za zaposlovanje v državah članicah EU, EGP in Švice pa skrbi omrežje EURES (European Employment Services). Zelo priročen je Evropski zaposlitveni portal EURES (http://eures.europa.eu), kjer najdete tudi informacije o prostih delovnih mestih.

Kaj pa dovoljenje za prebivanje?
Najprej morate imeti urejeno delovno dovoljenje, nato si pa sami začnete urejati še dovoljenje za prebivanje. Prošnjo za dovoljenje za prvo prebivanje lahko vloži vaš delodajalec, če pa jo vlagate sami, pa morate to storiti na diplomatsko-konzularnem predstavništvu v matični državi.

Naslednjič bomo poizkušali odgovoriti na vprašanja, o vrednotenju izobraževanja, podali nekaj informacij o zrdavstvenem zavarovanju, ter vam izdali kam si nabirat besed za več besedišča slovenskega jezika.

Besedilo: Vanesa Kovač

Info točka za tujce
Slovenska cesta 55, Ljubljana
Tel: +386(0)1 472 64 60
Mob: +386(0)41 659 228
E-pošta: info-tujci@ess.gov.si, tujci@ess.gov.si
Splet: www.info-tujci.si, www.ess.gov.si/tujci

Podobne teme: