Ponuditi nove izzive in nove rešitve

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je 26. septembra 2014, v okviru navtičnega sejma Bonaca v Portorožu, je Urad predstavil projekt »Slovenija brez meja«. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc je opravil delovna srečanja s predstavniki zamejskih organizacij. Gostil je ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo mag. Violeto Bulc, ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Jožefa Petroviča, predsednika Komisije DZ RS za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ivana Hršaka in druge visoke goste.

 

 

S projektom »Slovenija brez meja« želi Urad spodbuditi promocijo zamejske problematike v Sloveniji. Ministrska ekipa se je srečala s predstavniki zamejskega gospodarstva, s predstavniki krovnih organizacij iz zamejstva ter s kulturnimi, športnimi in gospodarskimi zvezami iz zamejstva. V uvodnem nagovoru je Gorazd Žmavc izpostavil smernice delovanja Urada s poudarkom na zamejstvu in mladih o katerih je dejal, da ne živijo v Sloveniji in ne v zamejstvu, temveč v globalnem svetu. Danes pa skupaj ustvarjajo pogoje za izziv času, ki prihaja.

»Odpira se nova gospodarske perspektiva. Smo lahko most na vseh področjih. Pri dobrih projektih se ljudje niti ne poznajo med seboj, ne vedo kdo je naravni sogovornik. Zato je potrebno vlogo manjšin poudariti, kot vlogo posrednikov,« je ponudil sodelovanje Andrej Šik, direktor SDGZ iz Trsta. Pri tem pa bi si želeli tudi osebnega in tesnejšega sodelovanja z ministrstvi v Sloveniji.

Urad, ki je organizator srečanja, se lahko ohranja tudi z gospodarskimi povezavami je povedal dr. Zvone Žigon iz Urada. Predvsem lahko nastopa kot posrednik med gospodarstvom in ostalimi panogami. Imajo na primer že oblikovan spletni imenik slovenskih poslovnežev, ki delujejo zunaj Slovenije in vsebuje 250 imen. Napovedal je tudi novo Poslovno konferenco, ki se bo odvila 19. novembra na Bledu in pričakujejo okoli 100 udeležencev.

 

 

Prednost slovenskega prostora

Na koncu srečanja je Gorazd Žmavc, poudaril pomen tovrstnih omizij in tega, da se ljudje poslušajo in tudi slišijo med seboj. »Dvo ali trijezičnost Slovencev je ne del problema ampak rešitve v evropskem prostoru. Zato bomo nadaljevali takšne razgovore,« je zaključil.

 

Besedilo in foto: Edvard Vrtačnik

Podobne teme: