Posvet o nujnosti načrta razvoja elektroenergetskega sistema

Na posvetu v Ljubljani so poudarili, da Slovenija potrebuje razvojni načrt elektroenergetskega sistema, ki bo opredelil proizvodne vire in razvoj omrežja za zanesljivo oskrbo prebivalstva. Izzivov je veliko, od finančnih do umeščanja v prostor.


Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona

Država mora imeti razvojni načrt elektroenergetskega sistema za naslednjih 30 let, ki mora biti finančno utemeljen, treba ga je recenzirati in ustrezno predstaviti javnosti, je na posvetu, ki sta ga pripravili Elektrotehniška zveza Slovenije in Energetska zbornica Slovenije (EZS), dejal profesor na ljubljanski elektrotehniški fakulteti in predsednik odbora za energetiko pri elektrotehniški zvezi Ferdinand Gubina.

Sogovorniki na okrogli mizi v okviru posveta so med drugim poudarili, da bodo potrebne velike naložbe tako v proizvodne vire kot v omrežje, da bo zagotovljena ustrezna oskrba ob predvidoma povečani rabi elektrike ob opuščanju fosilnih goriv.

Naložbe se bodo odrazile v visokih cenah

Uroš Blažica iz Gospodarskega interesnega združenja distribucije električne energije in sekcije Eurelectric pri EZS-ju je opozoril, da zeleni prehod “ne bo poceni”. Naložbe v

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav