Povprečnemu gospodinjstvu naj bi se strošek omrežnine prihodnje leto znižal

Novo obračunavanje, ki se uvaja z julijem prihodnje leto, naj bi pravičneje porazdelilo stroške omrežnine. Povprečno gospodinjstvo naj bi imelo nižjo omrežnino, elektrificirana gospodinjstva s toplotnimi črpalkami in električnimi avtomobili pa višjo.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

S 1. julijem prihodnje leto se spreminja obračunavanje omrežnine. Omrežnina trenutno pri gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcih predstavlja približno tretjino končnega zneska računa za elektriko ali celo manj. Prenova obračuna pa naj bi prinesla pravičnejšo delitev stroškov med posamezne odjemalce.

Kot je na novinarski konferenci pojasnila direktorica Agencije za energijo Duška Godina, bodo stroški omrežnine za povprečnega gospodinjskega odjemalca nižji glede na leto 2023. A znesek za omrežnino na položnici ne bo več konstanten. Glavna novost je, da se obračunavanje omrežnine deli na dve sezoni: zimsko in letno oziroma višjo sezono in nižjo sezono. Omrežnina bo v zimskem delu leta, ko je poraba večja in je omrežje bolj obremenjeno, dražja kot med marcem in oktobrom.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav