Prebita cev predora Škofije, ki je postal drugi najdaljši izkopani predor v Sloveniji

Na trasi drugega tira Koper–Divača so prebili še zadnji meter 3,8 kilometra dolgega predora Škofije, so sporočili iz 2TDK-ja. Gre za tretji najdaljši predor na celotni trasi, hkrati pa je trenutno tudi drugi najdaljši izkopani predor v Sloveniji.


Foto: 2TDK
Foto: 2TDK

Združitev predora je po pojasnilih projektnega podjetja 2TDK potekala na 2150 metrih z južne, koprske strani, z zadnjim metrom pa je tako izkopanih 3808 metrov.

To je sicer tretji preboj predora na trasi drugega tira, po navedbah 2TDK-ja pa se je zgodil nekaj več kot mesec dni pred predvidenim rokom. Če dela na predoru zaradi pritožb okoliških prebivalcev ponoči ne bi bila začasno prekinjena, bi preboj dosegli še prej, so dodali v podjetju.

Pred tem so že prebili predora Stepani in Mlinarji. Do zdaj so izvrtali približno polovico vseh načrtovanih glavnih in servisnih cevi, torej več kot 17 kilometrov.

Predor Škofije oziroma T8 je enotirni železniški predor z vzporedno servisno cevjo. Gre za najdaljši predor proge na obalnem odseku trase, tretji največji na celotni nastajajoči progi ter istočasno trenutno

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav