Fiskalni svet znova opozoril na nujnost začasnosti morebitnih dodatnih ukrepov

Proračun je imel po navedbah fiskalnega sveta v prvih dveh mesecih letos za 108 milijonov evrov presežka, vendar naj bi se gibanja proračunskih agregatov v prihodnjih mesecih poslabšala zaradi učinka sprejetih draginjskih in drugih ukrepov.


 Foto: EPA
Foto: EPA

Proračunski primanjkljaj naj bi bil letos 3,31 milijarde evrov, brez upoštevanja neposrednega učinka covidnih odhodkov in ukrepov za blažitev draginje pa 1,45 milijarde evrov. Zaradi ukrepov naj bi se gibanja proračunskih agregatov v prihodnjih mesecih poslabšala, vendar so napovedi urada za makroekonomske analize in razvoj letos ugodnejše od napovedi ob spremembi proračuna jeseni lani.

Boljša izhodišča ob pričakovanem rebalansu naj ne vodijo v dodatno povišanje predvidene porabe, hkrati pričakujemo, da bo rebalans pripravljen bolj realistično kot lani jeseni,” je fiskalni svet poudaril v mesečni publikaciji.

Kot so pozvali v fiskalnem svetu, naj bodo morebitni dodatni ukrepi ob nadaljnjih zahtevah po diskrecijskem prilagajanju različnih transferjev iz javnih blagajn zaradi draginje začasni in usmerjeni. “Sprejemanje ukrepov s trajnim učinkom namreč povečuje tveganja za podaljšanje obdobja

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav