Vrednost povprečne košarice 15 osnovnih živil še naprej pada

Vrednost povprečne košarice 15 osnovnih živil se je v primerjavi s prejšnjim popisom znižala za 0,40 evra, od začetka spremljanja maloprodajnih cen pa za 10,73 evra ali več kot 20 odstotkov. Zmanjšala se je razlika med košaricami in kategorijami živil.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Popis živil, ki so ga opravili 27. februarja, je pokazal, da se je razlika med najcenejšimi košaricami osnovnih živil posameznih trgovcev še zmanjšala in je znašala 1,01 evra, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Najcenejša košarica osnovnih živil je stala 38,75 evra, pri najdražjem trgovcu pa približno en evro več ali 39,76 evra. “Živila, vključena v košarico najcenejših 15 osnovnih živil, imajo primerljive cene ne glede na trgovca. To za cenovno občutljivega potrošnika pomeni, da se za nakup živil lahko odloči glede na osebne preference do posameznega trgovca, in ne zgolj na podlagi cene,” so zapisali.

Rezultati analize gibanja cen kažejo, da se je v zadnjih dveh tednih najbolj podražil kruh, in sicer za skoraj štiri odstotke, sir se je podražil za slaba dva

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav