Pred vrati naj bi bila odločitev o blokadi Huaweija v Sloveniji

Vlada naj bi v prihodnjih tednih po neuradnih informacijah odločala o sklepu, s katerim bi kitajski Huawei označila za dobavitelja z visokim tveganjem. V Huaweiju so nad novico negativno presenečeni.


Foto: EPA
Foto: EPA

Kot je razvidno iz dokumenta, ki ga je pridobila Slovenska tiskovna agencija (STA), je ocena tveganja pripravljena na podlagi evropskih meril za kibernetsko varnost tehnologije 5G.

Predlog sklepa, ki ga je pripravilo ministrstvo za javno upravo in je še v usklajevanju, kot dobavitelje z visokim tveganjem opredeljuje družbo Huawei in z njo kapitalsko, strukturno ali organizacijsko povezane družbe.

Kot je med drugim utemeljeno v predlogu, naj bi bil kitajski del Huaweia v celoti v lasti zaposlenih prek njihovega sindikata, sindikati pa so na Kitajskem pod nadzorom režima.

Povezava države s podjetjem se po navedbah avtorjev dokumenta, ki se med drugim sklicujejo na prosto spletno enciklopedijo Wikipedia, v zadnjem času kaže tudi pri pogojevanju nadaljnjega sodelovanja Kitajske z drugimi državami v odvisnosti od obravnave družbe Huawei v posamezni državi.

Kot sporen

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav