PREDSTAVITEV: Meta Lenarčič

20-obletnica etničnega radia 3 ZZZ v Melbournu

Po večjih avstralskih mestih delujejo etnične radijske postaje, kjer govorijo vse mogoče jezike sveta. Razen državne SBS (Special Broadcasting Service, ki iz Melbourna in Sydneyja pokriva skoraj vso Avstralijo) delujejo vse na prostovoljni osnovi. 22. februarja letos je minilo dvajset let, odkar je bilo iz etra radia 3 ZZZ 92.3 FM mogoče slišati okoli 58 različnih jezikov. Med vso to jezikovno multikulturnostjo lahko enkrat na teden poslušamo tudi 60 minutno oddajo v slovenskem jeziku.

 

 

Meta Lenarčič

Meta Lenarčič, radijska novinarka in še mnogo več …

Meta Lenarčič se je v slovenščini preko radijskih valov prvič oglasila iz radijske postaje Ethnic Community radio 3 ZZZ leta 1991. Pred tem so že leta 1988 pričeli s poskusnim programom za slovensko oddajo. Pri tem so sodelovali Tone Gorjup, določen čas tudi Vinko Marn in pater Niko Žvokelj. Za njimi pa je vse do danes vztrajala Meta Lenarčič.

»Šestdesetminutno slovensko oddajo pripravim enkrat tedensko. Vsako tretjo sredo v mesecu pa se že deset let v slovenskem jeziku oglaša naša mladina. Del financ za delovanje radia zberemo etnične skupine same v času oddaje, imeti moramo določeno število plačanih članov, nekaj se zbere tudi ob raznih prireditvah, ki jih pripravljajo naša slovenska društva in versko središče,« pravi Lenarčičeva.

Meta je skromna in nerada govori o sebi in o svojem dolgoletnem prostovoljnem delu za obstoj slovenskega jezika in slovenske kulture nasploh. Že od 5. novembra 2000 sodeluje z radiom Ognjišče. Redno dopisuje in poroča vsaki šesti teden. Že tretje leto pa se vsakih štirinajst dni oglaša za radio Potepuh, Bled.

Meta je za svoje dolgoletno prostovoljno delo na radiu ter med rojaki v slovenskem društvu kakor tudi v slovenskem verskem središču prejela kar nekaj priznanj: Leta 1997 in leta 2003 ji je priznanje podelil Radio 3 ZZZ za dolgoletno prostovoljno delo. Novembra 2006 je priznanje prejela iz rok takratnega državnega sekretarja na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Zorka Pelikana. Decembra 2006 pa se je razveselila priznanja zvezne države Viktorije »Victoria’s Award for Excellence in Multicultural Affairs« (The Hon. Steve Bracks MP – Premier of Victoria)

Meta Lenarčič 

 
Že od leta 1980 je Meta Lenarčič članica Slovenskega društva Planica. Deset let je bila učiteljica mladinske folklorne skupine, nekajkrat njihova tajnica (tudi trenutno). Je urednica društvenega glasila "Novice", ki izhajajo vse od leta 1980. Sprva so bralce razveseljevale štirikrat letno, zadnje štiri leta pa trikrat letno.

Meta Lenarčič 

 
 Od časa do časa v mesečnik "Misli (informativna revijo za versko in kulturno življenje Slovencev v Avstraliji) objavlja članke o raznih dogodkih s potovanj, ki jih pripravlja slovenska skupnost. Čeprav ima svojo lastno družino (že dva vnučka) se Meta nesebično razdaja za slovensko skupnost. Z rojaki se poveseli, potuje, podoživlja slovensko domačnost in gostoljubje, na mlajše generacije prenaša slovenske etnične posebnosti, od običajev in folklornih plesov, do slovenskega jezika. Pomaga ostarelim in bolnikom ter njimi spoznava tudi bolečino in trpljenje osamljenosti v tuji deželi. Ja, Meta Lenarčič je velik ČLOVEK!

Podobne teme: