Proračun ima približno 659 milijonov evrov primanjkljaja

Prihodki državnega proračuna so v prvih dveh mesecih letos znašali okoli 1,60 milijarde evrov, kar je 3,4 odstotka manj kot v istem obdobju lani, odhodki pa so narasli za 35 odstotkov, na dobrih 2,25 milijarde evrov.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Proračunski primanjkljaj je v večini posledica epidemije covida-19 in ukrepov za blažitev njenih posledic, so v najnovejšem pregledu javnofinančnih gibanj zapisali na ministrstvu za finance.

Letos je na primanjkljaj poleg rasti odhodkov, kjer so najbolj rasla sredstva za zaposlene, subvencije, transferji posameznikom in gospodinjstvom in drugi tekoči domači transferji, vplival padec obsega prihodkov, predvsem na račun izpada davčnih prihodkov zaradi učinkov protikoronskih ukrepov.

Prihodki proračuna so bili nižji predvsem zaradi znižanja davčnih prihodkov. Na drugi strani so bili nedavčni prihodki za 102,1 odstotka višji, predvsem zaradi višjih izrednih nedavčnih prihodkov oz. novega zadolževanja.

Prilivi od davčnih prihodkov so dosegli 1,32 milijarde evrov in bili za 11,8 odstotka manjši kot v tem času lani. Dohodnina je znašala 293,2 milijona evrov in je

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav