Rafaelova družba na Dobrodošli doma 2014

V soboto 5. julija je na lepem škofjeloškem trgu potekala prireditev zamejcev in Slovencev po svetu. Čez celoten dan se je odvijal kulturni program, katerega so popestrili godba na pihala Škofja Loka, Suha špaga, ki so predstavili starodobna kolesa in smučanje. Po trgu pa je stalo tudi veliko stojnic, na katerih so se predstavili različni slovenski obrtniki.

 

 

Program, ki se je odvijal na glavnem odru zunaj in na odru Sokolskega doma notri, je bil raznolik in zanimiv. Rafaelova družba se je predstavila z razstavo arhivskih fotografij z naslovom Slovenski begunci v Avstriji po 1945.

Na povabilo Rafaelove družbe so v Škofji Loki nastopile tudi ljudske pevke iz Števanovcev in Folklorna skupina »Val Resia«. Lepo je zazvenela dvoglasna pesem pevk iz Števanovcev! Pevke delujejo pod okriljem Zveze Slovencev na Madžarskem. Skupaj  so se združile leta 1991 in delujejo pod vodstvom Marije Rituper. Dobivajo se enkrat tedensko na vajah v kulturnem domu Monošter. Ohranjajo ljudsko pesemsko izročilo iz Števanovcev in okolice. Njihovo dvoglasno petje je bilo v Porabju značilno že pred več kot sto leti. Veliko nastopajo doma in v tujini kjer si prislužijo mnoge pohvale in priznanja. Leta 2002 in 2008 so skupaj s pevkami iz Monoštra posnele CD ljudskih pesmi. Njihova največja želja pa je ohranjati ljudsko pesem za mlajše generacije.

 

 

Prijetno so prireditev popestrili tudi člani folklorne skupine »Val Resia«, pozornost so vzbudili s svojimi nenavadnimi, pisanimi nošami, v katerih so se vrteli po odru. Prvič je skupina nastopila davno leta 1838, ko je cesar Ferdinand I. prišel v našo deželo. Od takrat naprej je veliko nastopala v tujini in ponašala rezijansko plesno in glasbeno kulturo v svet. Skupino sestavlja okoli petdeset mladih članov, ki jih združuje ljubezen do plesa in petja in seveda rezijanske ljudske zapuščine. Glasbo, ki je podlaga za ples, izvajajo na dva inštrumenta cïtiro in bünkulo, zraven pa si glasbenika na cïtiri udarja takt z nogo. Mladi se igranja na inštrumente naučijo po posluhu od starejših, saj glasbenih šol ni.

 

Besedilo in foto: Maruša Nartnik, 8.7.2014

 

Dobrodošli doma 2014 bo v Škofji Loki

Alenka Bratušek med izseljenci na Dobrodošli doma 2014

Zaključila se je že 5. prireditev “Dobrodošli doma 2014”

Dogajanje na Dobrodošli doma 2014 v Škofji Loki

Kaj pravijo o dogodku Dobrodošli doma 2014

Video posnetek dogajanja v Škofji Loki

Podobne teme: