S 17. avgustom znova uvedeno plačevanje prispevka za Eko sklad pri nakupu pogonskih goriv

Vlada je na dopisni seji znova uvedla plačilo prispevka za energetsko učinkovitost pri pogonskih gorivih. Zaradi tega bo cena bencina višja za 0,74 centa, dizelskega goriva pa za 0,8 centa.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi izjemno visokih cen pogonskih goriv se je vlada sredi junija odločila za ponovno regulacijo cen pogonskih goriv zunaj avtocest. Omejila je višino marže trgovcev pri litru 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva. Do 17. avgusta pa je tudi ukinila obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida za dizelsko gorivo in bencin.

Na ponedeljkovi dopisni seji je vlada s 17. avgustom znova uvedla prispevek za energetsko učinkovitost, in sicer na enaki ravni, kot je bila pred začasno ukinitvijo, 0,8 centa pri litru dizelskega goriva oz. 0,736 centa pri litru bencina.

Prispevek za energetsko učinkovitost je namreč nujno treba uvesti nazaj, ker se s pomočjo teh sredstev sofinancira ukrepe prek Eko sklada. S temi sredstvi se podpirajo investicije, ki zvišujejo energetsko neodvisnost, povečujejo energetsko učinkovitost in

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav