Vlada načrtuje spremembe pri upravljanju državnega premoženja

Vlada ima namen slabo banko prenesti na SDH, pod njegovo upravljanje pa prehajajo tudi 2TDK, Slovenski državni gozdovi, Kobilarna Lipica in inženirsko podjetje DRI. Na finančnem ministrstvu pripravljajo tudi novo strategijo upravljanja kapitalskih naložb.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prejšnja vlada je želela v demografski sklad s hierarhičnim in centraliziranim upravljanjem združiti premoženje vseh upravljavcev, tudi Kapitalske družbe, ne pa 2TDK ali Darsa. Zdajšnja vlada se ne loteva popolne centralizacije v demografskem skladu, ima pa namen slabo banko, ki ugaša, prenesti na Slovenski državni holding (SDH), pod njegovo upravljanje prehajajo tudi 2TDK, Slovenski državni gozdovi, Kobilarna Lipica in inženirsko podjetje DRI.

SDH kot krovni upravljavec dobrih 10 milijard evrov državnih naložb deluje osem let in je, vsaj na papirju, podvržen najvišjim standardom korporativnega upravljanja. Potem pa so tu posamezne družbe, med njimi 2TDK za gradnjo drugega tira in Slovenski državni gozdovi, ki so bile ustanovljene s posebnimi zakoni in izmaknjene nadzoru SDH-ja.

V njih je neposredno kadrovala vlada, in to brez jasnih kriterijev, na kar vrsto let

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav