Sindikat zbira podporo za stavko v trgovini

Sindikat delavcev trgovine Slovenije ni zadovoljen s pogajanji z delodajalci o prihodnji ureditvi odnosov med socialnimi partnerji v panogi, potem ko bo s koncem leta prenehala veljati obstoječa panožna kolektivna pogodba.

S peticijo med zaposlenimi med drugim zbirajo podpise podpore za morebitno stavko.

Sindikat meni, da v dosedanjih pogajanjih z delodajalskimi organizacijami niso dosegli bistvenega napredka, zahteve delodajalcev pa so za zaposlene v trgovini nesprejemljive.

S peticijo za dostojno plačilo in delo v trgovini želijo zato opozoriti na kritičen položaj, v katerem so se po prepričanju sindikalne strani znašli zaposleni v trgovski dejavnosti. V peticiji, ki so jo danes javno objavili v sindikatu, so tudi nanizali nekaj zahtev, ki naj bi jih v pogajanjih postavljali delodajalci.

Sindikat tako na primer ne pristaja na zahtevo, da se nova kolektivna pogodba sklene, če sindikalna stran soglaša s spremembo zakona o trgovini, ki bi znova omogočil delo na 16 nedelj v letu.

Ne pristajajo tudi na zahtevo za znižanje dodatka za delovno dobo z 0,5 na 0,3 odstotka pri zadnjem delodajalcu in za odpravo dodatkov za delo v popoldanski in nočni izmeni v vrednosti 10 odstotkov.

Nesprejemljivo

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav