Sloveni a slovenky, kde sme sa vzali?

V dvorani Svetovnega slovenskega kongresa, v 4. nadst., Cankarjeva ul. 1, Ljubljana, bo  danes 5.6.2013 ob 16:00, predavanje prof. dr. zgodovine Cyrila A. Hromnika, profesorja zgodovine delujočega v Cape Townu, ki pride v Slovenijo predavat za to priložnost iz Južne Afrike.

 

O dr. Cyrilu A. Hromniku:

Dr. Cyril A. Hromnik se je rodil 19. svečana/februarja 1942 v Spišu na Slovaškem. Po zaključeni gimnaziji v Spiški Novi Vesi, je študiral afriško zgodovino na katedri za orientalistiko ter portugalščino in iberijsko zgodovino na Filološki fakulteti Karlove univerze v Pragi. Po Praški pomladi, ko so sile Varšavskega pakta okupirale Češkoslovaško, je emigriral v ZDA. Tam je študiral zgodovino Afrike, Južne Azije ter Latinske Amerike na Univerzi Siracusa, kjer je tudi doktoriral. Nato se je preselil v Južno Afriko, kjer je predaval na zgodovinski katedri Univerze v Cape Townu.
Ukvarjal se je z zgodovino številnih dežel – Indije, Indonezije, Etiopije, Sri Lanke, Tajske, Singapurja, Hong-Konga, Kenije, Mozambika, Angole, Liberije, Slonokoščene obale, Gane, Izraela, Portugalske, Španije, Francije, Poljske, Češke, Nemčije, Irske, Kanade, Zimbabveja, Namibije in Slovenske. Napisal je štiri obsežne monografije ter številne znanstvene in poljudne članke.
V zadnjem obdobju je razvil izvirno teorijo o srednjeevropski domovini Slovenov, ki obsega v glavnem širši javnosti neznano slovensko zgodovino v rimski dobi in v predrimski bronasti dobi. Letos naj bi izšla njegova monografija z naslovom Sloveni in Slovensko, ki bo obsegala obdobje od 3200 let prKr, do leta 907 po Kr (do prihoda Madžarov).

Besedilo: MS

Podobne teme: