Slovenija še vedno zanimiva za delavce z Balkana, prednjačijo državljani Kosova in BiH-a

Trditve o tem, da je balkanski kadrovski bazen izpraznjen, so po besedah v. d. direktorice zavoda za zaposlovanje Grete Metke Barbo Škerbinc mit. O tem priča še vedno veliko število izdanih dovoljenj za delo ljudem iz teh držav.


Foto: Radio Koper/MOP
Foto: Radio Koper/MOP

Greta Metka Barbo Škerbinc je na novinarski konferenci povedala, da so v prvem polletju skupno izdali več kot 22.000 dovoljenj in soglasij za delo tujcev, največ na področju gradbeništva, predelovalnih dejavnosti, prometa, skladiščenja, gostinstva in trgovine. Pri tem prednjačijo državljani Kosova (7000 dovoljenj), Bosne in Hercegovine (več kot 6000) in Srbije (1700).

Po njenih besedah so v zadnjih mesecih pri izvajanju dejavnosti za zaposlovanje tujcev postali bolj proaktivni, pri čemer v središče postavljajo zaščito pravic in informiranje tujih delavcev. “Želimo, da gredo v migracije informirani, želimo, da vedo, kakšne so pravice, plače in pogoji dela,” je nanizala.

Na zavodu za zaposlovanje so prepričani, da je treba okrepiti informiranje delavcev že v izvornih državah, nadaljujejo pa tudi partnersko sodelovanje s službami za zaposlovanje iz tretjih držav.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav