“Spopadamo se s preozkimi avtocestami in še vedno imamo zelo zastarelo železniško omrežje”

Predstavniki GZS-ja so opozorili na nevzdržne razmere v prometu, zaradi katerih nastaja tudi gospodarska škoda, na neizvajanje strategije razvoja logistike in predolgo umeščanje projektov v prostor.


Foto: BOBO/Igor Kupljenik
Foto: BOBO/Igor Kupljenik

Slovenija je s prometnega vidika tranzitna dežela, promet pa bo le še naraščal, predvsem tovorni, je na novinarski konferenci opozorila generalna direktorica GZS-ja Vesna Nahtigal: “V resnici se to dogaja že desetletje, a smo gledali stran in šele letošnji zastoji so nas nekako predramili, da smo začeli bolj poglobljeno razmišljati, kako bomo te izzive reševali.”

Spopadamo se s preozkimi avtocestami in še vedno imamo zelo zastarelo železniško omrežje, ki ne omogoča niti povečane hitrosti vlakov niti povečane kapacitete pretovora,” je dodala. Razvita prometna infrastruktura je za Slovenijo po njenih besedah še posebej pomembna, saj logistika predstavlja 7,7 odstotka bruto domačega proizvoda.

Na pomen logistike za slovensko gospodarstvo je opozoril tudi direktor Združenja za promet pri GZS-ju Robert Sever. Gre za eno pomembnejših panog, geostrateška

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav