Sproščanje oslabitev in rezervacij okrepilo dobiček bank

Banke so v osmih mesecih zabeležile 336 milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo, kar je 63,6 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju.

A kot izpostavlja Banka Slovenije, je rast posledica neto sproščanja oslabitev in rezervacij, medtem ko se je neto dohodek bank zmanjšal. Tudi vzdržnost dobičkonosnosti bank v prihodnje ostaja negotova.

Po hitrem okrevanju gospodarstva v letošnjem letu se pojavljajo znaki umirjanja gospodarske rasti, tveganja za dodatno upočasnitev proti koncu leta pa se povečujejo, je v najnovejšem poročilu o poslovanju bank zapisala Banka Slovenije.

Medletna rast posojil nefinančnim družbam se je ob avgustovskem krčenju zmanjšala in znašala 0,7 odstotka. Rast posojil gospodinjstvom, ki se povečuje od marca letos, pa se je avgusta okrepila na 3,5 odstotka medletno. Ob ugodnih pogojih financiranja so se, tako kot v preteklih mesecih, povečala predvsem stanovanjska posojila, in sicer za 54 milijona evrov, medtem ko se je medletno krčenje potrošniških posojil avgusta ohranilo pri -5,9 odstotka.

Povečala so se tudi ostala posojila, med njimi predvsem negativna stanja na transakcijskih računih komitentov, in sicer za 30 milijonov evrov, so

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav