SREČANJE SLOVENSKIH PEVSKIH ZBOROV V BIH, SARAJEVO – 2013

Sarajevo, 6. oktober 2013 – V soboto, 05.10.2013 se je ob 18.00 v Franjevačkem međunarodnem studentskom centru Sarajevo odvil tretji in v letošnjem letu zadnji projekt Zveze slovenskih društev v BIH „Evropa zdaj“, to je Srečanje slovenskih pevskih zborov v BIH. Tokrat je bilo domačin in organizator dogodka Slovensko društvo „Cankar“ iz Sarajeva.

Najprej je predsednica zveze Sanja Bogdanović pozdravila vse prisotne in jim zaželela prijeten glasbeni večer. Takoj zatem pa so pevci iz treh zborov prevzeli pobudo in pokazali kaj znajo.

Koncert je otvoril MePZ „Davorin Jenko“ iz Banja Luke. MePZ Davorin Jenko je bil ustanovljen leta 2001 in svoj prvi javni nastop je imel na proslavi slov. kulturnega praznika 8. februarja 2002. Takrat so prvič zapeli slovensko himno. Zbor ima skupaj z otroškim PZ „Mladi Jenkovci“ približno 30 članov. Negujejo  predvsem slovensko ljudsko in umetniško pesem. Pri nekaterih mu pomaga instrumentalni trio Fantastico. Redno nastopajo na  srečanju pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, gostuje drugod po Sloveniji, ima samostojne koncerte v Banja Luki, nastopajo na različnih društvenih prireditvah in redno sodelujejo  na srečanju pevskih zborov Banja Luke, Tuzle in Sarajeva. Vodi ga prof. Aleksander Jeremić. Predstavili so se nam s petimi pesmimi.

Sledil je nastop ŽPZ „Slovenčice“ iz Tuzle. Ženski pevski zbor Slovenčice iz Tuzle je bil ustanovljen leta 2009 s ciljem, da neguje slovensko pesem. Prvič so javno nastopile ob slov. kulturnem prazniku 8. februarja 2010, ko se je prvič slišala v živo slovenska himna. Njihov repertoar obsega slovenske ljudske in umetniške pesmi, pa tudi pesmi drugih narodov in narodnosti.  Nastopajo na vseh društvenih prireditvah, imeli so tudi že samostojne koncerte. Zbor šteje 22 članic; vodi ga. dirigentka  prof. Lejla Altumbabić, s harmoniko pa jim pomaga ga. Mirela Ibrahimović-Mehanovićin. Predstavili so se s petimi pesmimi.

Kot zadnji pa so se pokazali domačini MePZ „Camerata Slovenica“ iz Sarajeva. MePZ Camerata Slovenica je bil ustanovljen leta 1994  v okviru SKD Cankar. Že od vsega začetka je nastopal ob raznih prireditvah v društvu, pa tudi na televiziji, na Baščaršijskih nočeh, državnih praznikih in povsod, kamor so ga povabili. Štirikrat so bili tudi na Taboru slov. pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Tudi na srečanjih slovenskih izseljencev so že večkrat nastopili. Zbor ima za seboj že precej več kot 140 uspešnih nastopov, saj ga lahko poslušamo tudi po večkrat v eni sezoni. Šteje 25 članov, dirigentka je prof. Melita Čičić. Predstavili so se s štirimi pesmimi.

Prireditev je vodila Elvisa Šunje, članica SD Cankar. Če sklepamo po prvem vtisu, so bili s prireditvijo zadovoljni nastopajoči, še bolj pa poslušalci. Po koncertu je sledilo druženje vseh nastopajočih ob večerji in dobri kapljici. Ponovno je zadonela pesem, pa še ena, pa spet.

Na splošno smo s prireditvijo bili zadovoljni tudi organizatorji. Upamo, da se bo ta tradicija srečanja zborov uspešno nadaljevala tudi v bodočih letih. Pustimo se pozitivno presenetiti.

Besedilo in foto: Samo Čolak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podobne teme: