Gostovanje pevskega zbora France Prešeren iz Skopja

Komorni pevski zbor France Prešeren, ki skoraj deset let deluje pri Slovenskem združenju France Prešeren v Skopju v Makedoniji, ni neznan slovenskemu občinstvu, saj je že večkrat gostoval po različnih krajih Slovenije. Pod vodstvom znanega makedonskega zborovskega in opernega dirigenta Tomislava Šopova, ki je študiral in tudi služboval v Ljubljani, neguje slovensko in makedonsko ljudsko pesem, umetniške pesmi skladateljev obeh narodov ter tudi skladbe iz zakladnice svetovne zborovske literature.

 

 

Tudi letos je navdušil številne ljubitelje petja na gostovanju po Sloveniji. Nastopil je v okviru prireditev, ki so potekale ob predsedovanju Republike Slovenije Evropski uniji. Predstavil se je z bogatim programom, s slovenskimi, makedonskimi in pesmimi drugih narodov ter opernimi arijami, ki so jih ob spremljavi Andreja Naumova izvedli solisti: Irena Zajkovska, Dejan Tošev, Igor Ginovski in Ernes Ibraimoski.
S celovečernimi koncerti so pevci gostovali v Trbovljah, Zagorju, na Ptuju, v Lenartu in Šempasu pri Novi Gorici. Povsod so bili zelo toplo sprejeti in nagrajeni z močnimi aplavzi.

V Trbovljah so bili gostje domačega KD MePZ Slavček, katerega nekdanji dirigent je bil prav Tomislav Šopov. Nastopili so v Delavskem domu Trbovlje, v Zagorju pa v župnijski cerkvi sv. Petra in Pavla.
Na Ptuju, starosti slovenskih mest, je bil njihov gostitelj Pokrajinski muzej Ptuj. Ljubiteljem petja so se predstavili v slavnostni dvorani na Ptujskem gradu, kjer je bil med številnimi poslušalci tudi Samoil Josif Filipovski, veleposlanik Republike Makedonije v Sloveniji.
Naslednji dan so prijazni gostitelji dobro razpoloženim gostom pokazali mesto z gradom, jih popeljali na Puhovo domačijo, nekaj ur so preživeli tudi v Slovenskih goricah, kjer so v vinski kleti poskusili žlahtno domačo kapljico. Zvečer pa so zapeli v Lenartu, kjer je pri organizaciji koncerta pomagala tudi občina Lenart.

Na svoji poti so se pomudili še v Šentvidu pri Stični. Tu so prisluhnili pevcem na festivalu pevskih zborov. Udeležili so se tudi piknika, ki so ga priredili njihovi stari znanci, člani pevskega zbora Biljana Makedonsko-slovenskega kulturnega društva iz Ljubljane, s katerimi so preživeli prijetno popoldne.

Zadnji koncert je bil v Šempasu pri Novi Gorici. Krajevna skupnost in Turistično društvo Šempas sta jih zelo lepo sprejela. V teh nekaj dneh so odkrili nove lepote naše domovine in začutili toplo slovensko dušo. Rojakom v Sloveniji pa so pokazali željo in prizadevanje po negovanju in ohranitvi slovenske pesmi in kulture.

Gostovanje pevskega zbora France Prešeren so podprli Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Veleposlaništvo Republike Slovenije v Makedoniji, omenjeni gostitelji in drugi ljubitelji petja. Vsem se Slovensko združenje France Prešeren iskreno zahvaljuje. Posebna zahvala velja Alešu Arihu, direktorju Pokrajinskega muzeja Ptuj, Mariji Žlak, predsednici KD MePZ Slavček iz Trbovelj, Jožku Lebanu, predsedniku Turistične zveze Nova Gorica, Mirku Gleščiču iz Šempasa pri Novi Gorici, Jožetu Cafu, direktorju ELTI iz Gornje Radgone, Blagoju Nastoskemu, predsedniku Makedonsko-slovenskega kulturnega društva iz Ljubljane, in Rihardu Majcnu iz Zagorja za njihovo dragoceno pomoč in čas, ki so nam ga posvetili.

Neva Serafimova

Podobne teme: