Ustanovni posvet za mlade Slovence po svetu

Nekaj novega se je zgodilo med mladimi Slovenci po svetu. V nedeljo, 28. septembra 2008, je v prostorih mladinskega zavetišča (Jugendherberge) v Stuttgartu potekalo celodnevno srečanje za mlade Slovence iz Nemčije, ki bi se želeli med seboj bolj povezati in tako iskati novih poti in svežih idej za ohranjanje slovenske identitete. Organizator in pobudnik posveta je bil Andrej Vudler, član SKUD Triglav iz Stuttgarta, ki je zelo aktiven pri delovanju kulturnega društva in odprt za mlade, ki si želijo ustvariti nekaj novega. Rad sodeluje tudi z razgibano slovensko župnijo v Stuttgartu in z drugimi slovenskimi in nemškimi kulturnimi organizacijami. To je prejšnji dan, na folkloriadi, ki je prav tako potekala v Stuttgartu, dokazala otroška folklorna skupina, ki pripada tako društvu Triglav kot tudi župniji sv. Cirila in Metoda v Stuttgartu. Pot prihodnosti je v združevanju, ki presega stroge meje posameznih, večkrat že upehanih društev in drugih organizacij. Tej potrebi je bil namenjen ustanovni posvet, katerega pokrovitelj je bil Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 
Srečanje je uvedel državni sekretar omenjenega Urada, Zorko Pelikan, ki je nanizal vrsto pobud, ki jih je Urad v zadnjih letih podprl in promoviral tudi za povezovanje mladih. V nadaljevanju je besedo prevzel izseljenski duhovnik iz Stuttgarta, župnik dr. Zvone Štrubelj, o zamisli projekta slovenskega kulturnega centra Primož Trubar v Stuttgartu. O lepoti in posebnosti slovenskega jezika je mladim spregovoril slovenski pisatelj in dramatik Tone Partljič. O svojih izkušnjah dela z mladimi v Mariboru je govoril podžupan mesta Maribor Andrej Verlič. Slovenski dopolnilni pouk po vsej Nemčiji se srečuje s težavami: premalo je učiteljev, vse manj tudi učencev. Odpira se možnost za tečaje slovenskega jezika prek elektronskih medijev. O tem je podal svoje izkušnje in vizije profesor slovenskega dopolnilnega pouka v Stuttgartu Vinko Kralj.

Na srečanju je bil navzoč tudi generalni konzul iz Münchna Alfred Killer. V dopoldanskem programu je nastopila konzulka z generalnega konzulata v Münchnu Marjana Prvinšek – Bokal, ki je mladim razgrnila možnosti štipendij za izmenjavo študentov slovenskega porekla in o pomoči pri zaposlitvi, ki ju ponuja Slovenija. Mladi član SKUD Triglava iz Stuttgarta, Aleksander Povhe, je skupaj z Andrejem Vudlerjem predstavil Forum oziroma Portal za mlade Slovence po svetu, ki ga lahko obiščete na spletni povezavi www.triglav-stuttgart.si/forum.

Posebnost srečanja je bilo sodelovanje dveh predstavnikov mladinske organizacije v Stuttgartu, tako imenovanega Stadtjugendringa Stuttgart. Poslovodja te organizacije Rainer Mayerhoffer je orisal zanimivo in široko podporo dela z mladimi v mestnih in okrajnih organizacijah Jugendringa. Bettina Schäfer, referentka za izobraževanje v tej organizaciji, je predstavila, kako je mogoče priti do finančne pomoči iz skladov EU za mednarodno sodelovanje med mladimi. To dokaj novo poglavje je mlade predstavnike še posebej zanimalo.
Udeleženci srečanja, bilo jih je nekaj čez petdeset, so bili mladi iz Stuttgarta, Essna, Frankfurta, Augsburga, Münchna in seveda mladi iz Slovenije, folkloristi, ki so prejšnji dan kot gostje nastopali na folkloriadi. To je dober obet za naprej: prvo živo medmrežje mladih iz Nemčije in Slovenije je na ustanovnem posvetu v Stuttgartu pokazalo odprtost za iskanje novih poti in novih projektov. Vsi udeleženci so se razšli z željo, da bi prihodnje leto spet mogli doživeti tak skupen povezovalni dan.

dr. Zvone Štrubelj

Podobne teme: