Nadškof dr. Kramberger v Montrealu

Slovence v Montrealu, ki smo nekako na slepem tiru slovenstva v Kanadi, ne obišče prav veliko eminentnih oseb iz Slovenije. Tako je bil obisk nadškofa dr. Krambergerja ob 25-letnici slovenske župnije sv. Vladimirja v Montrealu prijetno presenečenje.

Ob proslavi tega jubileja je bila župnijska dvorana polna župljanov, med njimi tudi visokih gostov: obiskali so nas slovenski veleposlanik v Kanadi Tomaž Kunstelj, pomembni znanstvenik, fizik dr. Ervin Podgoršak s soprogo, slovenski odvetnik v Montrealu Mathias Kozina, znanstvenik Rogan s soprogo, umetnik Petkovšek in še kdo.

Zbrane sta v dvorani najprej nagovorila nadškof dr. Kramberger in slovenski veleposlanik Kunstelj, potem pa so sledili kratki govori župljanov sv. Vladimirja v treh generacijah, od starejšega do najmlajšega: Vinci Klemenc, Josi Glavač in Andrija Tkalec.

Slovenci v Montrealu so župnijo sv. Vladimirja postavili na noge z veliko žrtvovanja, prispevkov in prostovoljnega dela. Eden od pionirjev in ustanoviteljev slovenske župnije je odvetnik Kozina, ki je za ustanovitev pripravil vse potrebne pravne akte za registracijo ter ostalo. Župnijo vseh 25 let vzorno vodi župnik Franc Letonja, ki si za to zasluži visoko priznanje. V Montrealu živeče Slovence je združil in povezal v župnijo, slovenstvo pa rešuje tudi s šolo slovenskega jezika za naš podmladek.

Slovenci v Montrealu nočemo umreti, čeprav smo ostareli in se zavedamo, da novih prišlekov sem ne bo več, zato je slovenska župnija sv. Vladimirja tista svetla točka, ki še do neke mere rešuje tukajšnje slovenstvo. V upanju, da se bodo mlade slovenske generacije zbrale zopet ob 50-letnici slovenske župnije sv. Vladimirja, vas lepo pozdravljam,

Vladimir Urbanc, Montreal

Podobne teme: