Minister dr. Boštjan Žekš na obisku v Stuttgartu

Povabilu Slovenske katoliške župnije Stuttgart in KD Slovenija Stuttgart se je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Boštjan Žekš, odzval v soboto, 7., in nedeljo, 8. februarja. To je bil njegov prvi obisk v Nemčiji. Ministra je spremljal sekretar z Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Jurček Žmauc. Srečanja sta se udeležila tudi generalni Konzul iz Münchna g. Alfred Killer in konzulka g. Marjana Prvinšek – Bokal. V slovenskem domu so se odvijala prijetna in zelo pomembna srečanja v okviru številnih kulturnih društev iz Baden-Würtemberga in Bavarske, ki delujejo v okviru koordinacije v južni Nemčiji

 

Gospoda ministra so v soboto 7. februarja ob 16. 00 v Slovenskem domu s svojim nastopom najprej pozdravili naši najmlajši – otroci slovenskega župnijskega vrtca in slovenske sobotne šole z recitalom: Slovenija, ti si kakor sonce. Nato so se vrstili pogovori s starši. Sledilo je srečanje s člani župnijskega pastoralnega sveta. Ministru so obširno predstavili slovensko župnijo v Stuttgartu, ki jo vodi župnik dr. Zvone Štrubelj in sodelavec župnik g. Igor Krašna. Razgrnili so mu zemljevid obširne župnije in delo ter težave, s katerimi se srečujejo. Po prijetnem informativnem večeru je sledila skupna večerja v Slovenskem domu.

 
Proti večeru je pripotovala gostujoča glasbena družina Zemljič iz Ljubljane in ministru – v pozdrav in za lahko noč – zapela njihovo pesem "V našem domu prostor je, še en otrok lahko bi pel, če je kje otrok preveč, z nami bi živel….. ."
V nedeljo, 8. februarja smo se ob 9.00 spet zbrali v Slovenskem domu. Poleg predstavnika Slovenske župnije dr. Zvoneta Štrublja, ki je sestanek vodil, so bili prisotni zastopniki okoliških slovenskih kulturnih društev: Kulturno društvo Slovenija Stuttgart, Kulturno društvo Triglav Stuttgart, Kulturno društvo Štorklja Schorndorf in pobudniki Posveta mladih; vsi tesno sodelujemo s slovensko župnijo. Ministru smo predstavili svoja društva, uspehe in težave, ter predvidene aktivnosti in načrte. Imamo podobne cilje, prizadevamo si ohraniti našo bogato slovensko kulturo, identiteto, naš materin jezik, predvsem pri mladi generaciji. Slovenski dom, ki je kot delček domovine, bo v veselje nas vseh ostal slovenski in bi nujno potreboval več prostora za naša druženja in prireditve.

Od 10. ure naprej je sledilo srečanje predstavnikov številnih kulturnih društev iz Baden-Württemberga in Bavarske, ki delujejo v okviru Koordinacije v južni Nemčiji. Srečanja sta se udeležila tudi generalni konzul gospod Alfred Killer in konzulka gospa Marjana Prvinšek-Bokal iz Münchna. Iz Slovenije so nas obiskali: gospa Maja Kos, ki v Sloveniji vodi civilno pobudo Lubi Slovenci in mag. gospod Martin Lisec, predstavnik Mohorjeve družbe v Sloveniji in založnik knjige dr. Zvoneta Štrublja "Pogum besede", ki je v začetku februarja izšla v drugi dopolnjeni izdaji. Na tem srečanju je šlo za vrsto pobud, ki se uresničujejo v okviru koordinacije in v posameznih društvih. Pereča tematika je bila, kako pridobiti več mladih in kako se uspešneje približati nemški publiki.
Zahvalili smo se tudi generalnemu konzulu Alfredu Killerju, ki v letošnjem juliju zaključuje svoj mandat. Slovenske ustanove in kulturna društva zelo cenijo njegovo pozitivno povezovalno vlogo.
Ministru gospodu Žekšu smo v skupnem srečanju nadeli kar zahtevno "popotnico". Zelo suvereno in odprto je spremljal tematiko posameznih slovenskih kulturnih društev južne Nemčije in slovenske župnije Stuttgart.

 

 
Osrednja prireditev se je začela ob 15. uri z mašo za domovino v cerkvi sv. Konrada v Stuttgartu. Somaševala sta Ciril Turk, upokojeni župnik iz Stuttgarta, in Roman Kutin iz Augsburga. Udeležba Slovencev je bila izredna, saj je bila velika cerkev do zadnjega kotička polna. Prireditelji kulturnega dne smo si že pri maši delali skrbi, ker smo uvideli, da bo dvorana premajhna. V stiski smo poskrbeli za dodatna sedišča, pa vendar žal le niso zadostovala za vse prisotne.

 

 
Po pozdravu podpredsednice KD Slovenija, Vide Lambert, je sledila kratka predstavitev društva, ki deluje od leta 1992 in je društvo slovenske pomladi. Nato se je gospa Lambert zahvalila vsem navzočim, ki so s svojim prihodom počastili slovenski kulturni praznik, ki je tudi spominski dan na našega največjega pesnika, dr. Franceta Prešerna. Obhajali smo ravno 160-letnico njegove smrti. Vsi Slovenci smo ponosni na našega pesnika izrednih sposobnosti in njegovega delovanja za ohranjevanje maternega, slovenskega jezika v časih, ko nismo bili niti priznani niti spoštovani kot narod. Nato je z domačim mešanim pevskim zborom Obzorje mogočno zazvenela slovenska himna. Za pozdravni govor je gospa Lambert na oder povabila domačega župnika dr. Zvoneta Štrublja. Sledil je slavnostni govor ministra dr. Boštjana Žekša. Vzpodbudil nas je in poudaril, da naj bi bili pripravljeni učiti se drug od drugega. Naša skupna domovina Slovenija je še mlada država in še vedno potrebuje pomoč, tudi nasvete in izkušnje nas, slovenskih rojakov, ki živimo že več desetletij v Nemčiji. V sklepu svojega govora nam je izročil razumevanje in ponudil podporo matične domovine. Mogočen aplavz je potrdil naše veliko spoštovanje do ministra in njegovo priljubljenost.

Nato je na kratko spregovoril tudi generalni konzul iz Münchna Alfred Killer in gosta iz Slovenije: prof. Maja Kos ter mag. Martin Lisec.

 

Domači pevski zbor Obzorje je častitljivo zapel Domovini v pozdrav, nato smo napeto prisluhnili ganljivi recitaciji člana Štefana Fabčiča Hrepenenje, potem so pa navzoče razveselili otroci župnijskega vrtca in slovenske sobotne šole pod vodstvom in ob spremljavi kitare Zvoneta Štrublja z mimično pesmijo Družinica. Zbor Obzorje je še enkrat z domovinskim zanosom zapel Tiho skrita med gorami. V teku večera se je od ganjenosti marsikomu zablestela solza v očeh.

 

 
Za zadnji del našega slavja pa je lepo in zelo zanimivo poskrbela gostujoča družina Zemljič iz Slovenije. Družinski ansambel, ki se je poimenoval La familia, je v zanimivem in prisrčnem nastopu zapel deset pesmi. S povezovalno besedo Vide Lambert pa so nam predstavili svojo življenjsko zgodovino. Doživeli smo enkraten, zelo čustven in hkrati vzoren nastop, ki nam je segel globoko v srce, kar je dokazal zares dolg in prisrčen aplavz.

Obogateni z ministrovim obiskom, ki je dal našemu letošnjemu slovenskemu kulturnemu prazniku prav poseben, znamenit in svečan izraz, hvala!

za KD Slovenija Stuttgart e.V.
podpredsednica Vida Lambert

Podobne teme: