22. slovenska folkloriada v Stuttgartu

V soboto, 27. septembra 2008, smo člani SKUD Triglav iz Stuttgarta že tretjič gostili slovenske folklorne skupine iz ZR Nemčije. Prvo tovrstno srečanje smo pripravili pred 22 leti in takrat verjetno niti največji optimisti niso predvidevali, da bo to srečanje preraslo okvirje takratnega društva in postalo osrednje srečanje Slovencev, živečih v ZR Nemčiji.

Slovenska folkloriada si je utirala svojo pot in po nekaj letih nazadovanja folklornih skupin zaživela v novi podobi. Mladi se ponovno z veseljem vračajo k ljudskim izročilom in s ponosom predstavljajo našo ljudsko kulturno dediščino.


Na 22. slovenski folkloriadi so zaplesali:

 

 
Otroška skupina SKUD Triglav in SKM Stuttgart pod vodstvom Karoline Štuhec, Erike Zechner in Suzane Vudler, SKŠD Bled Essen pod vodstvom Daniele Lednik in koreografinje Sonje Wersing, SKŠD Drava Augsburg pod vodstvom Cvetke Javernik, Otroška skupina SKŠD Drava Augsburg, Lastovka Ingolstadt pod vodstvom Helene Fabian, SKŠD Slovenija Berlin pod vodstvom Antona Čučka in koreografinje Anice Zakrajšek, SKŠD Lipa München pod vodstvom Daniele Zver, SKUD Triglav Stuttgart pod vodstvom Darje Toš in koreografinje Patricije Babšek.

Prireditev so popestrili tudi kmečki muzikantje iz SKŠD Slovenije iz Ulma pod vodstvom Vinka Majcna.
Kot gostje so nastopili Tamburaška skupina Bisernica iz Ljutomera in akademska folklorna skupina Študent iz Maribora, ki je dokazala, da sodi v sam vrh folklornih skupin iz Slovenije. Lepo je bilo občutiti sintezo mladih iz domovine z mladimi rojaki, ki živimo na tujem.
Ob zvokih harmonike se je slovenska pesem prepevala še pozno v noč.

Strokovno oceno o pripravljenosti folklornih skupin je podala Nežka Lubej.
Med častnimi gosti smo bili še posebej veseli obiska svetovalke predsednika RS Magdalene Tovornik, državnega sekretarja na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Zorka Pelikana, generalnega konzula iz Münchna Alfreda Killerja, župana mesta Stuttgart dr. Martina Schairerja, podžupana mestne občine Maribor Andreja Verliča in poslanca Franca Pukšiča.

 
Z veseljem ugotavljamo, da je slovenska folkloriada dobila nov zagon in bo še dolgo ostala na programu slovenskih društev kot osrednja prireditev. Negujmo jo in se zavedajmo, da je to kulturna prireditev in naj takšna tudi ostane.

Na koncu bi izrekel še besedo zahvale nastopajočim in vsem, ki ste v tako velikem številu obiskali letošnjo folkloriado in uživali ob spremljanju folklornih skupin. Prisrčna hvala tudi vsem aktivnim članom društva SKUD Triglav iz Stuttgarta, ki so z veliko truda in požrtvovalnosti ključno prispevali k temu, da je ta kulturna prireditev odlično uspela.

 
Na svidenje do prihodnje folkloriade

Andrej Vudler

Podobne teme: