Predstavitev Slovenije na Oktoberfestu v Münchnu

V nedeljo, 21. septembra 2014 je SKD LIPA München že petičsodelovala na mimohodu (Schützen- und Trachtenumzug). Želja, da spet sodelujemo je bila velika, zato smo se ponovno prijavili in bili izbrani. Iz Slovenije smo povabili godbo Gorje, sosednja društva SKD Drava Augsburg in SKD Lastovka Ingolstadt, ter člane društva SKD Lipa München.

 

 

Skupno se nas zbralo 116 udeležencev, ki smo se predstavili oblečeni v gorenjske, štajerske in prekmurske narodne noše, se vključili v povorko, ki je štela 9.000 ljudi iz različnih držav. Ponosno smo vihrali s Slovensko zastavo, ter s spremstvom zelo lepih in kakovostno odigranih slovenskih pesmi in koračnic godbe Gorje iz Gorenjske. Sama povorka se je vila po münchenskih ulicah in je dolga sedem kilometrov. Neposredni prenos nemške televizije je bil dobri dve uri in ga je bilo mogoče gledati v 200 različnih državah. Po skoraj dve urni hoji smo navdušili tisoče gledalcev, ki so dogajanje spremljali na ulicah in postavljenih tribunah.

Pot do samega prizorišča „Oktoberfesta“ je bila vedno bliže. Prispeli smo do cilja in do šotora. V šotor smo vstopili vsi skupaj z znano pesmijo „Na golici“, ki jo je igrala godba Gorje, ker pa je glasba Avsenika zelo znana tudi drugje, je bilo vzdušje v šotoru neopisljivo. Z velikim aplavzom smo zasedli svoja mesta in nazdravili s pivom. Vsa skupina je ostala skupaj do večernih ur, ko smo se poslovili od godbe in zadovoljni odšli na svoje domove.

Omenila bi še rada, da je folklorna skupina SKD Lipa München letos maja praznovala 15.obletnico. Skupaj z drugimi društvi smo ta dogodek uspešno izpeljali. Julija pa smo se udeležili Srečanja v moji deželi v Škofji Loki. Kar cel avtobus nas je bilo, tako je tam folklorna skupina nastopila s spletom gorenjskih plesov. Po prireditvi smo naredili izlet po Gorenjski in spoznali nove lepote Slovenije.

Naša folklorna skupina je imela veliko nastopov v Münchnu in okolici. V soboto, 27. septembra pa je sodelovala na Folklorijadi v Ulmu, kjer smo se srečali z drugimi folklornimi skupinami iz cele Nemčije.

 

Besedilo in foto: Anica Varga

Podobne teme: