Praznovanje ob plesu in glasbi

25 let obstoja Društva prijateljev Slovenske katoliške misije Freyming – Merlebach

Lepe dni, preživete v krogu naših slovenskih gostov, folklorne skupine Kres, želimo, predragi bralci, deliti z vami:

 

Društvo prijateljev Slovenske katoliške misije je globoko doživelo in obeležilo jubilejni praznik. Ustanovljeno je bilo leta 1983 in ta letnica priča, da društvo pušča za seboj 25 let spominov na preteklost, čase veselja, skupnega napornega dela, kronanega z uspehi, ki so v ponos Slovenski misiji. Lep je tudi pogled na naš slovenski dom, kjer se zbiramo enkrat na mesec. To so trenutki sreče ob snidenju in hrana slovenski besedi.

Omenjeno praznovanje slovenskega ljudskega praznika, ki je za nas že prava tradicija, obnavljamo že kar 20 let in povabimo vsako leto eno izmed folklornih skupin iz Slovenije. Dodam lahko, da so srečanja vsakič izjemno doživeta in prežeta s kulturnimi utrinki. Vsaka folklorna skupina nam prinese običaje svojega kraja, različne noše, ki ta kraj simbolično predstavljajo. To pot nas je obiskala kulturno-folklorna skupina Kres iz Novega mesta. Ponudili so nam vse, kar si slovenski človek želi doživeti v tujini: kulturno vzdušje, slovensko pesem, slovenske melodije in dragoceno slovensko besedo.

 

Skupina Kres nas je obiskala v začetku letošnjega septembra. Najprej so nas na sobotni večer člani skupine s plesi popeljali v srce Dolenjske, šli so čez sončne Gorjance in nam zaplesali belokranjske plese v dovršeni tehniki. Zares so nam prikazali, da je veselje do plesa tista moč, ki plesalca kot magnet popelje na plesišče. Občinstvo so pritegnili v čarobni svet plesa, petja in tamburaških melodij. Osvojili so vsa srca navzočih.

Plesalci in plesalke ter tudi tamburaška skupina pod vodstvom umetniške vodje gospe Branke Moškon so bili deležni največjega priznanja ob mogočnem aplavzu občinstva.

 

Folklorna skupina Kres je gostovala že po celi Evropi in povsod so s svojo izpiljeno plesno tehniko poželi izjemen uspeh. Tudi oni letos praznujejo svoj jubilej – 30 let napornega dela in veselja ob uspehih. Že pred 30 leti so se v Novem mestu na pobudo gospe Moškon zaiskrile prve iskrice ljubezni do folklore. Skupina danes šteje okrog 130 plesalcev in plesalk, o njihovi vztrajnosti pričajo njihovi uspehi. Zelo razveseljivo je bilo videti, da leta niso ovira za plesalce, noge so se premikale z vso spretnostjo mladostnih gibov. Najstarejša plesalka – 65-letna gospa Kati, mi je rekla, da pleše že od vsega začetka obstoja skupine. Čestitke ob takšni zvestobi in ljubezni.

 

 
Naslednji dan, v nedeljo zjutraj pri sveti maši, je zagorelo 25 svečk. Praznovali smo namreč 25 let obstoja Društva prijateljev Slovenske katoliške misije Freyming-Merlebach. Plamenčki so se dvignili Bogu v čast za hvaležnost, vztrajnost in razumevanje pri društvu ter za nadaljnjo srečno delovanje. Da je bila maša nadvse slovesna, je folklorna skupina prispevala svoj delež s čudovitim petjem in tamburaško spremljavo. Praznovanje se je nadaljevalo v popoldanskih urah. Člani skupine Kres so ponovili folklorni program, plesali so, igrali in peli, da je bilo občinstvo prepojeno s kulturnim doživetjem in jim je z aplavzom izreklo priznanje za enkratno predstavo. Muzikantje, ki so spremljali nastop folklorne skupine, so po programu poskrbeli, da so se željni valčkov in polk lahko zavrteli ob lepih zvokih slovenskih melodij. Popoldne se je tudi vsak lahko pogostil s čevapčiči in raznovrstnim slovenskim pecivom, v katerega so naše gospe vložile vso ljubezen do slovenske peke.

 

Hvaležni smo našim gostom za vse trenutke, ki so nam jih darovali v času njihovega obiska. Doživetje bo ostalo zapisano v zgodovino Slovenske misije. Lep dan se je nagnil k večeru in prišel je čas ločitve. Poslovili smo se s pesmijo in si segli v roke, obojestransko zadovoljni in polni toplih občutkov.

 Jožica Curk

 

Podobne teme: