IV. slovenski dan v Slatini

V soboto 29. junija 2013 smo praznovali IV. Slovenski dan. V Slatini je bil pripravljen šotor s stojnicami na katerih so svoje izdelke pokazali in ponujali Merkator, KUD Piskavica, Društvo žena »Osmjeh žene« iz Laktašev in naše Društvo.

Na naši stojnici smo predstavili štiri dvojezične knjige, v slovenskem in srbskem jeziku, pisateljev in pesnikov iz Dolenjske in Banjaluške regije, naš bilten, ki ga vsako leto izda Društvo in bilten, ki so ga letos ob koncu šolskega leta izpisali učenci dopolnilnega pouka slovenščine skupaj z učiteljico. Posebnost naše stojnice so bili zagotovo kozolci. Vprašanj vezano zanje ni manjkalo.

Gostili smo številne gostje: ministrica Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel, vodja kabineta Sandi Bonaca, župan Novega mesta, župan mesta Laktaši, predstavniki slovenskega veleposlaništva v BiH, Slovenske izseljenske matice, SAZU, Svetovnega slovenskega kongresa, Društva za razvijanje prostovljnega dela Novo mesto, mnogi gosti iz slovenskih društev v BiH, Srbiji, predstavniki nacionalnih manjšin, člani našega društva in mnogi prijatelji.

Vsi smo uživali v petju slovenskih zborov, Camerata Slovenica Sarajevo, našega MePZ Davorin Jenko, igranju veselih viž ansambla iz Novega Sada in harmonikarjev iz Novega mesta. Vse prisotne so najbolj razveselili naši najmlajši člani. Skupaj z njihovo učiteljico gospo Majdo Nemanič in z vrstniki otroške folklorne skupine Kres iz Novega mesta so pripravili izvrsten folklorni program.

 

Besedilo in foto: Nataša Kajmaković

Podobne teme: