Pismo iz Nizozemske

Slovenska maša v Rijswijku

Nizozemska, julij 2013 – Ni nas veliko, je pa nas vedno več – Slovencev na Nizozemskem. Posebno v Randstadu, ki združuje največja mesta Amsterdam, Rotterdam, Haag in Utrecht, narašča število rojakov, ki jih sem pripelje bodisi posel, bodisi študij, zaposlitev v kateri številnih mednarodnih organizacij ali preprosto ljubezen.

Srečujemo se na prireditvah ‘Združenja prijateljev Slovenije’, okoli naših šol – Dodatnega pouka slovenščine in Slovenskih uric za najmlajše, pri slovenski maši in na številnih drugih, manj ‘uradnih’ prireditvah. Za te se dogovarjamo prek facebook-a, že leta pa je slovenski piknik ob Dnevu državnosti naše najbolj množično in pisano srečanje. Letos se je junijsko praznovanje ‘podaljšalo’ s prireditvami, ki so se vrstile ves mesec, in na katerih smo tudi našim nizozemskim prijateljem pokazali, kako praznujemo v Sloveniji.

Začelo se je v soboto, 8. junija v Rijswijku – z mašo za domovino. Daroval jo je dr. Zvone Štrubelj, naš župnik iz Bruslja, ki duhovno oskrbuje rojake v Beneluxu. Tokratno druženje po maši je minilo v znamenju slovesa od družine Marc. Veleposlanik Leon, njegova prijazna soporoga Barbara in njuna šolarka Metka so bili med najbolj zvestimi obiskovalci naših vsakovrstnih srečanj. Po štirih letih se vračajo v domovino, na Nizozemsko pa jih bo poleg spominov vezala vrsta stikov, ki so jih navezali tudi med tukajšnjimi rojaki.

Več preberite v septemberski številki revije Moja Slovenija.

 

Besedilo: Metka Dijkstra-Murko

Foto: Keimpe Dijkstra

Podobne teme: