Zaključek šolskega leta v Severnem Porenju – Vestfaliji

Slovenščina ob sobotah v Essnu: učenje in druženje ob pecivu in kavi

Nemčija – Končno je tudi za učence in učenke nemške zvezne dežele Severno Porenje – Vestfalija napočil čas počitnic. Letošnje šolsko leto se je zavleklo daleč v julij, zato pa imamo počitnice do 3. septembra.

S skupino otrok in odraslih, ki obiskujejo pouk v Düsseldorfu, smo se odpravili na sladoled. V sproščenem pogovoru smo razčlenili delo in se pogovarjali o dopustniških načrtih. Nekaj udeležencev je že bilo v Sloveniji, družine s šoloobveznimi otroki pa se bodo tja odpravile v šolskih počitnicah.

V Hildnu smo zaključili delavno, ker smo si sladoledne dobrote privoščili že v juniju. Ponavljali smo naučene vsebine in načrtovali nadaljnje delo. Nekateri slušatelji so se udeležili praznovanja dneva državnosti v društvenih prostorih 24. junija. Skupina odraslih, ki je do sedaj obiskovala pouk v diakoniji, se je med šolskim letom okrepila, tako da je v prvi skupini, pri začetnikih, komaj še prost kakšen stol.

V Essnu smo zaključili šolsko leto s prireditvijo, ki smo jo organizirali v Društvu Bled in hkrati počastili tudi dan državnosti Republike Slovenije.

Tudi otroci iz Gütersloha, skupina je začela z delom letos, prej smo imeli le mešano skupino, se je posladkala s sladoledom. Z odraslimi slušatelji pa smo tudi zadnjo uro izvedli kot običajno: ob spoznavanju novih vsebin in ponavljanju ter utrjevanju starih. Nekateri so se še isti večer, t. j. v petek, 19. julija, odpeljali v Slovenijo. Zaželeli smo jim srečno pot.

V Aachnu smo se poslovili preteklo nedeljo. Zaželeli smo si lepe počitnice in si obljubili, da se srečamo avgusta v Sloveniji in se odpravimo na kakšen izlet.

 

Besedilo: M. T.

Fotografija: M. T.

Podobne teme: