Veseli december v Berlinu

Veseli december Berlin 2010

4. decembra je bilo v Berlinu miklavževanje, ki ga vsako leto organizira Slovenska katoliška misija z župnikom Izidorjem Pečovnikom Dorijem. Pred polno dvorano so tudi tokrat nastopili učenci dopolnilnega pouka slovenščine v Berlinu, ki se dodatno udejstvujejo v gledališki skupini pod mentorstvom Majde Schmidt in ob sodelovanju učiteljice Magdalene Novak.

13 mladih igralcev je pred številnimi otroci in njihovimi družinami odigralo enourno predstavo z naslovom „Berlinski godci“. Pošteno so se nagarali –  vse od začetka letošnjega šolskega leta so pridno hodili na vaje ob sobotah, oktobra so bili celo na dvodnevnih intenzivnih vajah v mladinskem domu v Bollmansruh blizu Berlina, kjer so se poleg vaj in učenja za gledališko predstavo družili tudi v likovni delavnici, lovu na zaklad in drugih igrah na prostem ter družabnih igrah. Novembra so se dobivali prav vsako soboto in tudi še na nedeljo, ko so imeli zadnje vaje, ki so jih združili z različnimi dejavnostmi in delavnicami – pekli so piškote, prepevali v pevskih vajah za predstavo ter izdelovali rekvizite.

Letošnja predstava gledališke skupine dopolnilnega pouka slovenščine v Berlinu je bila že tretja po vrsti. Pred dvema letoma so berlinsko občistvo navdušili z uprizoritvijo pravljice Rdeča kapica. Po začetnem uspehu, ko so s predstavo potovali celo k Slovencem v Hamburg, kjer so doživeli prav tako topel sprejem, so z dejavnostjo nadaljevali in lani na oder postavili pravljico Grdi raček. Vsako leto se odločijo za priredbo tradicionalne pravljice, saj so mnenja, da na ta način laže dosežejo dober sprejem pri vseh otrocih, ne glede na raven znanja slovenščine.

Vsako leto so boljši, tako so se strinjali marsikateri v dvorani. Kakšno zadovoljstvo je tudi gledati mlade igralce, ki se s slovenščino srečujejo v nekaterih primerih večinoma zgolj pri dopolnilnem pouku, ko se na odru igralsko izražajo v slovenščini! Med občinstvom je bilo veliko otrok, ki so vključeni v predšolsko skupino ali eno izmed treh šolskih skupin dopolnilnega pouka slovenščine.  Predstavo so spremljali z velikim navdušenjem. Že nekaj kandidatov se veseli naslednje predstave in pravi, da želijo prav tako sodelovati. Nastop mladih igralcev je prav tako vsako leto priložnost in spodbuda za vključitev novih otrok v dopolnilni pouk slovenščine v Berlinu. Prepletenost gledališke dejavnosti z dopolnilnim poukom slovenščine je idealna oblika motiviranja otrok za učenje in nastopanje v slovenščini.

Otroci v Berlinu se slovenščine učijo pri dopolnilnem pouku, ki ga organizira Ministrstvo RS za šolstvo. Gledališko dejavnost podpira Urad Slovence po svetu.

V predprazničnih dneh, 22. novembra, je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu za učence dopolnilnega pouka slovenščine organiziralo novoletno delavnico. Učenci so izdelovali okraske za slovensko novoletno jelko, ki je bila skupaj z jelkami drugih držav Evropske unije razstavljena v t.i. Rdeči mestni hiši v Berlinu. Slovenski otroci s svojimi starši so se 12. decembra udeležili odprtja razstave z božičnim praznovanjem.

Zadnji mesec v letu je bil med mladimi učenci slovenščine v Berlinu s številnimi dejavnostmi pravi veseli december. Cilj vseh decembrskih dogodkov – druženje mladih, zdaj že tretje generacije Slovencev v Berlinu, in spodbujanje učenja slovenščine ter razvijanje vedenja o Sloveniji – je bil polno dosežen, v zadovoljstvo učiteljice in staršev.

Magdalena Novak
učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Berlinu

Moja Slovenija, 15. 12. 2010

Podobne teme: