Cankarjevi dnevi v Bosni in Hercegovini

KXV. CANKARJEVI DNEVI

Po svoji drugi ustanovitvi leta 1993 Slovensko kulturno društvo Cankar iz Sarajeva tradicionalno prireja kulturno manifestacijo ob rojstvu pisatelja Ivana Cankarja. XV. Cankarjevi dnevi so se letos začeli 28. aprila z Memorialnim teniškim turnirjem Jana Doršnerja in končali s koncertom moškega pevskega zbora iz Slovenije.

28. in 29. aprila je potekal Memorialni teniški turnir Jana Doršnerja. Turnir je dobil ime po uspešnemu športniku slovenskega porekla, ki je umrl na začetku vojne leta 1992. Razen domačih športnikov so se turnirja udeležili tudi gostje iz Slovenije, kar nam posebno veliko pomeni.

Od 4. do 8. maja so bili pri nas na obisku učenci Osnovne šole Gorica iz Velenja. Naše društvo ima odlične stike s Pikinim festivalom, na katerega so naši učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture vsako leto obvezno povabljeni. Otroke iz Velenja so člani društva lepo sprejeli in jim pokazali lepote mesta, naravo okoli Sarajeva in še druge mestne zanimivosti.

15. maja je potekal šahovski turnir v prostorih društva. Turnir je bil odprt za vse člane in ostale zainteresirane. Pomembno je poudariti, da SKD Cankar neguje kulturne in izobraževalne dogodke, pa tudi športne prireditve. Zmagovalec prvega letošnjega šahovskega turnirja je bil Bojan Zidanšek.

17. maja je društvo pripravilo tradicionalno Cankarjevo tribuno s posebej zanimivo temo: Izkušnja Slovenije po vstopu v EU pri izobraževanju različnih generacij za novo podobo delovnih mest. Moderatorka tribune je bila gospa Melita Cimerman, ravnateljica Andragoškega zavoda Maribor. Prisotni so imeli veliko vprašanj, žal pa za daljšo diskusijo ni bilo dovolj časa. Aktivni udeleženci tribune so bili predstavnica Federalnega zavoda za zaposlovanje Viktorija Beševiæ, ravnatelj Kantonalnega zavoda za zaposlovanje Vahid Muharemoviæ in predstavnik organizacije IOM Slobodan Jeftiæ.

18. maja so se sarajevskemu občinstvu predstavili gostje iz Slovenije: Moški pevski zbor Kulturnega društva Alojza Štrafela iz Markovcev. Celovečerni koncert je navdušil vse prisotne, ki so resno uživali v glasbi.

Napovedujemo srečanje otrok dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture v Bosni in Hercegovini, ki bo 9. junija potekalo v Banja Luki. 

Podobne teme: